Stevanović: Zdravstveni sistem prenapregnut do krajnjih granica

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović izjavio je danas, nakon sastanka ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica, da je priliv bolesnika suviše veliki da može da se obezbedi dobar stepen funkcionisanja zdravstvenog sistema.

Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić
Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić

Stevanović je upozorio da je zdravstveni sistem prenapregnut do krajnjih granica.

"Angaživali smo i poslednje kapacitete koje smo mogli, da ne bismo ugrozili i nekovid bolesnike", rekao je Stevanović i dodao da je priliv bolesnika, i to pre svega teških, koji zahtevaju hitno bolničko zbrinjavanje, ogroman.

"Broj je suviše veliki da možemo da obezbedimo dobar stepen funkcionisanja zdravstvenog sistema. Pacijenti se svakodnevno preraspodeljuju shodno težini kliničke slike", rekao je direktor Infektivne klinike.

Ponovo je apelovao na poštovanje mera ističući da samo zajedno možemo da pobedimo virus.

"Moramo da prihvatimo da je virus tu i da upravlja nažim životima i sistemom, a da mi možemo samo da malo kormilarimo u tome. Ako zajedničkim naporima ne smanjimo širenje virusa, onog trenutka kada broj obolelih bude prevelik, više nećemo moći ni to da radimo", upozorio je Stevanović.

Zamenica direktora Кlinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević izjavila je da broj pregleda na Infektivnoj klinici već danima prelazi 400.

"Iako smo apelovali da se bolesnici prvo javljaju u kovid ambulante, veliki broj i sada direktno dolazi na Infektivnu kliniku", rekla je ona.

Istakla je da su svi bolesnici na kiseoničnoj potpori.

"Nismo u situaciji da primimo obolele koji ne zahtevaju kisonik i oni se upućuju na kućno lečenje. Ne možemo još dugo ovako da izdržimo", zaključila je Milošević.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article