Stevanović: U kovid bolnicama ima mesta za još 24 sata

Direktor Infektivne klinike dr Goran Stevanović rekao je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministarom zdravlja Zlatiborom Lončarom, da situacija uopšte nije laka i da su bolnički kapaciteti za prijem kovid pacijenata samo za naredna 24 sata. On je naveo da će pokrenuti inicijativu da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić
Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić

Stevanović je u izjavi nakon sastanka naveo da su bolnička mesta na granici popunjenosti za kovid pacijente.

"Drugim rečima, imamo obezbeđena mesta za 24 sata i nešto više, iza toga moraju da se otvaraju novi kapaciteti", rekao je Stevanović.

On je ukazao da se priliv pacijenata danima ne smanjuje i da je dalje veliki broj pacijenata koji zahtevaju ozbiljnu terapiju, hitan prijem i primenu velikih količina kiseonika, kao i da raste broj prijema u jedinice intenzivne nege.

"Sve zajedno govori u prilog situaciji koja je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem", rekao je Stevanović.

Naglasio je da je primetan veliki broj sve mlađih pacijenata sa težim kliničkim slikama.

"I dalje jedan broj njih dolazi nakon sedam, osam ili čak deset dana samolečenja u kućnim uslovima", naglasio je Stevanović.

Prema njegovim rečima, jedine mere koje daju rezultate nošenje maski, držanje distance i vakcinacija.

"To je ono što nam je problem, jer se mere ne primenjuju u dovoljnoj količini", dodao je doktor.

Naglasio je da svi rukovodioci kovid bolnica na sastanku zaključili da treba da se uputi apel i pokrene inicijativa da vakcina protiv kovida postane obavezna za zdravstvene radnike.

"Time bismo prvo zaštitili zdravstvene radnike, zatim bismo povećali stepen zaštite samih pacijenata i onih koji se leče od kovida i onih koji ne leče od kovida, a dali i jedan dopunski zamah daljoj vakcinaciji stanovništva", naveo je Stevanović.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article