Stevanović: Svi sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante

Svi građani sa simptomima zaraze ubuduće će morati prvo da se jave u kovid ambulante, kako bi im se tamo bila urađena dijagnostika. Oni koji nisu vitalno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante bez analiza, biće vraćeni u domove zdravlja, rekao je direktor Infektivne klinike Goran Stevanović nakon današnjeg sastanka direktora kovid bolnica s ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom.

Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić
Goran Stevanović Foto: Srđan Ilić

Takva odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, koliko je to moguće, a da ne bude loših posledica po kvalitet zbrinjavanja pacijenata koji dolaze u prijemno-trijažne centre, objasnio je Stevanović.

On je istakao da će radno vreme svih kovid ambulanti pri domovima zdravlja biti do 22 sata.

"Molim građane, od danas je to i zvanična odluka, da se svi prvo jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, rendgenski snimak pluća i laboratorijske analize, jer to zaglavljuje rad prijemno-trijažnih ambulanti u samim bolnicama", naveo je Stevanović.

Ukazao je da dok se uradi svaki snimak za svakog pacijenta, zatim dezinfekcija, dok stigne laboratorija, itd – samo taj postupak po jednom pacijentu traje oko sat vremena, u "normalnim" uslovima, kada nije veliki pritisak.

"Kada je veliki pritisak dovoljno je desetak takvih bolesnika da se vreme čekanja na pregled produži na četiri, pet ili više sati", rekao je Stevanović.

Naglasio je da svi građani sa uputom i dijagnostikom iz kovid ambulante, dolaze u prijemno-trijažne centre.

"Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno neposredno ugroženi, a dođu u prijemno-trijažne ambulante, bez potrebnih analiza, budu vraćeni u domove zdravlja. Molim za razumevanje", rekao je Stevanović.

Dodao je da razume da je najlakše javiti se u ambulante pri Infektivnoj klinici, KBC Zemun, Bežanijskoj kosi i Zavodu za plućne bolesti, i sačekati da se tamo uradi sve.

"To sada prosečno iziskuje, u zavisnosti od broja teških bolesnika, više od dva, nekada četiri, a nekad i šest sati čekanja. Za to vreme sve može da se uradi u kovid ambulanti, a možda pacijent neće ni morati u trijažni centar", rekao je Stevanović.

Pelemiš: Pacijenti kojima se završava terapija biće prebačeni u privremene bolnice

Član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš izjavio je da je u razgovoru direktora kovid-bolnica sa ministrom zdravlja dogovoreno da, u cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, hospitalizovani kojima se završava terapija budu prebačeni u privremene bolnice, kako bi se obezbedili kapaciteti za teže slučajeve.

"Razmatrali smo sve probleme u zemlji. Situacija je ozbiljna, ali drži se pod kontrolom. U beogradskim klinikama i bolnicama mesta su skoro potpuno popunjena", rekao je Pelemiš nakon sastanka.

Preneo je da je dogovoreno da se tokom dana naprave detaljne vizite i da svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu završetka terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice u Nišu i Kragujevacu.

"Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega", objasnio je Pelemiš.

Objasnio je da će se time dati prostora lekarima u velikim kliničkim centrima da oslobode što više kreveta. "Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, pritisak je velik na kovid ambulante, a posebno na trijažne ambulante", naglasio je Pelemiš.

Ukazao je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja.

"Imamo izvanredne kliničare koji mogu da se nose sa ovom infekcijom. Nema razlike između naših i svetskih lekara. Ali pomozimo im da bude što manje obolelih. Pridržavajmo se mera da bismo imali što manje bolesnika", poručio je Pelemiš.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article