Stevanović: Moguće je da će pacijenti iz Beograda i drugih mesta biti upućivani na lečenje u Kruševac

Vakcinacija i distanciranje, odnosno prekid svih kontakata koji "nisu esencijalni" predstavljaju jedine bitne mere za izlazak iz trenutne epidemiološke situacije, ocenio je danas direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Goran Stevanović, foto: Srđan Ilić
Goran Stevanović, foto: Srđan Ilić

On je posle sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom ponovo apelovao na građane da poštuju mere do dve nedelje pošto prime drugu dozu vakcine, navodeći da posle prve doze nisu zaštićeni od koronavirusa.

Broj kovid pacijenata u zdravstvenim ustanovama u Srbiji u jednom trenutku bio je veći od 11.000, naveo je Stevanovć.

"Pokazali smo da sistem može da izdrži, teorijski je bilo mesta za još par hiljada, ali bi to onda značilo da svi nekovid bolesnici ostaju bez nege", rekao je Stevanović.

S obzirom na to da je priliv pacijenata u bolnice veliki, biće angažovani dodatni kapaciteti u kovid bolnicama – KBC "Dr Dragiša Mišović", "Zemun" i VMC Karaburma.

Takođe, naveo je, biće maksimalno angažovani i kapaciteti u kovid bolnici u Kruševcu, jer je Batajnica već dovoljno preopterećena i pri kraju je projektovanih kapaciteta.

Kako je rekao, može se očekivati da danas i sutra pacijenti iz Beograda i drugih mesta budu upućivani na lečenje u Kruševac.

Stevanović je ukazao i da jedan deo populacije ne prihvata da je kovid tu, ne pridržava se mera, distance, maski, vakcinacije i pokušava da vodi potpuno normalan život, kao da se ništa ne dešava, dok se ne razbole.

"Jedine dve mere koje predlaže Krizni štab i koje su važne su vakcinacija i prekid svih kontakata, ako nisu esencijalni. To možemo sami, ako ima dobre volje, za to nam nisu potrebne mere", poručio je Stevanović.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article