Stejt department: SAD će nastaviti da podržava Srbiju i Kosovo u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja

Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Kosova i Srbije čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog Stejt Departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zastava SAD Foto: Pixabay
Zastava SAD Foto: Pixabay

Oni su istakli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rešenja.

“Kao što je predsednik (Džo) Biden rekao: Sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope, slobodne i mirne”, naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik pres službe u Stejt departmentu.

Ovim navodima se inače potvrđuje da će u toku nove administracije u Vašingtonu biti veće kordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsednikom Donaldom Trumpom.

Odnosi između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice se u prethodnom periodu vodio na dva koloseka.

Od kad je bivši američki predstavnik za dijalog, Ričard Grenel u oktobru 2019. godine, preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenelovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove, Stefano Saninno je početkom ove nedelje ocenio da su odnosi sa Trump administacijom bili “polarizovani” te da se vidi pozitivna perspektiva sa novim administracijom u SAD.

I susret koji je doveo do ekonomskog sporazuma koji su strane postigle 4. septembra 2020. u američkoj prestonici, organizovan je bez konsultacije sa evropskom stranom.

Inače američki zvaničnici su za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsetili da je i američki državni sekterar Antony Bilken (Antoni) tokom saslušanja u Odboru za spoljne odnose američkog Senata, 19. januara pozdravio napore prethodne administracije na Kosovu i Srbiji, te da je između ostalog naveo da “postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo – koje će pokrenuti Srbiju napred”.

Srbija i Kosovo su u toku Grenellovog posredovanja potpisale više “pisama namere” koje su bile uglavnom ekonomskog karaktera i ticale se kopnene vazdušne i železničke povezanosti.

EU koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda je uglavnom o ovim dogovorima bila obaveštena preko medija.

Izvor: Glas Amerike

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article