EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Bilo bi neprikladno primiti Ukrajinu u NATO usred tekućeg sukoba sa Rusijom jer bi ovaj potez značio početak rata sa Rusijom, a američki predsednik Džo Bajden je obećao da se to neće dogoditi tokom njegove administracije, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler a preneo N1.

„Ne bi bilo prikladno primiti Ukrajinu u ovom trenutku u NATO dok je u ratu, to bi onda značilo da bi SAD bile u ratu sa Rusijom, nešto što je predsednik Bajden jasno stavio do znanja od samog početka, da se neće dogoditi pod njegovim rukovodstvom“, rekao je Miler tokom brifinga za novinare.

Milerov komentar dolazi posle prvog dana samita NATO-a u Vilnjusu u Litvaniji, gde je Alijansa odbila članstvo Kijeva dok se ne ispune određeni uslovi.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je na konferenciji za novinare ranije tokom dana rekao da nema smisla razgovarati o članstvu Ukrajine u NATO-u ako Kijev ne pobedi u sukobu koji je u toku.

Volodimir Zelenski je početkom juna kazao da se Kijev nada da će dobiti jasan poziv da se pridruži bloku na samitu u Vilnjusu. On je takođe rekao da je ukrajinska vojska razočarana što Ukrajina još nije dobila jasan pozitivan odgovor o pridruživanju i EU i NATO.

Originalni tekst