TOKOM protekle godine nije bilo značajnijih promena u stanju ljudskih prava na KiM, konstatuje se u redovnom godišnjem izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima i navodi da su značajni problemi i dalje prisutni kada su u pitanju slobode manjina i sudstvo, kao i da su uočeni ozbiljni slučajevi korupcije.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ ПОТВРДИО ОНО ШТО СРБИЈА ПРИЧА ВЕЋ ГОДИНАМА: Извештај указује на Куртијеву пропаганду на КиМ

Stejt department / Arhiva

U delu izveštaja posvećenom KiM, navodi se da je u „verodostojnim izveštajima“ ukazano na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, ograničenjima slobode izražavanja i slobode medija, uključujući nasilje ili pretnje nasiljem protiv novinara, a predočeno je i da je bilo ozbiljnih slučajeva korupcije u privremenim prištinskim isntitucijama, kao i krivičnih dela koja uključuju nasilje ili pretnje nasiljem protiv etničkih manjina ili drugih marginalizovanih zajednica.

U izveštaju se navodi da su privremene prištinske institucije „preduzimale kredibilne, ali nedosledne korake“ da identifikuju, istraže, krivično gone i kazne zvaničnike koji su možda kršili ljudska prava.

Ističe se da je sprovođenje pravde bilo sporo, da su nedostajala sredstva da se osigura odgovornost pravosudnih zvaničnika, kao i da su pravosudne strukture bile predmet političkog uplitanja, spornih imenovanja i nejasnih mandata.

Ukazuje se da je civilno društvo često kritikovalo vlasti u Prištini zbog javnog mešanja u nezavisnost i nepristrasnost pravosudnih institucija, posebno u vezi sa istragama o korupciji vladinih zvaničnika.

Kao i prethodnih godina, nadležne međunarodne instance su izrazile zabrinutost u vezi sa neizvršenjem sudskih odluka, što je doprinelo povećanju broja nerešenih predmeta, piše u izveštaju Stejt departmenta.

Ukazuje se da su neki predstavnici Srba sa KiM ukazivali da prištinske vlasti nisu izvršile sudske presude u korist Srba, posebno u imovinskim sporovima.

Udruženje novinara na KiM izvestilo je da je nekoliko puta bilo meta kampanje digitalnog klevetanja u situacijama kada je branilo novinare i neke medije, kao i da su vladini zvaničnici, uključujući premijera privremenih prištinskih institucija i članove vladajuće političke partije, učestvovali u klevetničkim kampanjama u cilju podrivanja poverenja javnosti u medije.

Navodi se da je Udruženje novinara zabeležio 30 napada na novinare koji su izveštavali o političkim napetostima na severu KiM u maju i junu.

U izveštaju Stejt departmenta se primećuje i da je pristup pravdi za građane u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu KiM ostao ograničen nakon ostavki svih predstavnika u lokalnim pravosudnim i policijskim institucijama, što je, kako se navodi, dodatno pogoršalo postojeće probleme.

Od septembra, sudske filijale u dve opštine ostale su zatvorene zbog nedostatka osoblja, a oko 7.000 predmeta je bilo nerešeno.

Identiteti i fotografije novoimenovanih policajaca Srba objavljeni su na internetu sa pretećim porukama pojedinaca i grupa na društvenim mrežama, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Nekoliko policajaca Srba podnelo je ostavke u avgustu ubrzo nakon što su angažovani i raspoređeni na severu Kosova, navodeći kao razlog „pretnje i pritisak“, podsećaju iz Stejt departmenta.

BONUS VIDEO: MALI: Nikada se u Srbiji nije više ulagalo

 

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst