Stefanović posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost: Sankcionisaćemo sve koji su sarađivali s organizovanim kriminalom

8.02.2021 09:57

Borba protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće nastavljena ne samo kroz hapšenja pripadnika kriminalnih organizacija već i proverom veza koje su oni možda imali sa pojedinim državnim organima, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović. On je kratkoj izjavi nakon današnje sednice za Saveta za nacionalnu bezbednost rekao da su glavne teme sastanka bile aktualna situacija na Kosovu, nove investicije u opremanje Vojske, policija i BIA i nastavak borbe protiv organizovanog kriminala.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Stefanović je rekao da hapšenja prethodnih nedelja ne predstavljaju kraj kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala.

„Analizirali smo veze organizovanog kriminala s predstavnicima države što će država jasno sankcionisati, ali akcije koje ste videli imaće nastavak i ne samo protiv ove kriminalne grupe, već i drugih koje deluju na teritoriji Srbije. Država će odlučno pokazati da ume da se suprotstavi organizovanom kriminalu i sankcioniše one koji su sarađivali, davali informacije ili na bilo koji način sarađivali u vršenju kriminalnih dela“, rekao je Stefanović.

Državni organi su, kako je dodao, zaduženi da u narednom periodu pažljivo prate dešavanja na teritoriji Srbije i nastaviti da štite interese Republike Srbije i njenih građana svakog trenutka.

Stefanović je naveo da je situacija na Kosovu složena u političkom i bezbednosnom smislu.

„Ima i novih situacija poput čestitki za Dan državnosti kojoj se raduju političari na Kosovu, a niko u Centralnoj Srbiji. Želimo da u saradnji s Kforom štitimo i stabilnost i bezbednost na Kosovu, da pokažemo da smo kredibilni partneri, ali i da pokažemo da nikakav pogrom nećemo dozvoliti“, naveo je Stefanović.

On je najavio nova ulaganja u opremu za snage bezbednosti – Vojsku, policiju i Bezbednosno informativnu agneciju za šta će biti odvojen dodatni novac u budžetu.

„U narednom periodu investiraćemo u nabavku naoružanja, opreme i tehnike koje će omogućiti da pripadnici snaga bezbednosti budu dobro opremljeni, snažni i da se suoče s novim izazovima koje se postavljaju u svetu“, naveo je.

On je dodao da će novih ulaganja biti pre svega u kopnenu vojsku i elektronsku opremu koja će služiti za ometanje, helikotere za gašenje požada i novu tehničku opremu za BIA i da će država pripadnicima snaga bezbednosti kroz opremanje i povećani standrad pokazati da država brine o njima.

Današnjom sednicom predsedavao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednici su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministri unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, odbrane Nebojša Stefanović, pravde Maja Popović, kao i direktor BIA Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić.

Tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost je hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Pripadnicima Belivukove kriminalne grupe određen je pritvor do 30 dana, a među krivičnim delima koja im se stavljaju na teret su i teška ubistva, proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Ministar untrašnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je da počinje i finansijska istraga ovih osoba.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article