Stefanović: Podržavam vraćanje obaveznog vojnog roka, odluka još nije doneta

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da još nije doneta odluka o vraćanju obaveznog služenja redovnog vojnog roka.

Srđan Ilić: Nebojša Stefanović
Foto: Srđan Ilić / Nebojša Stefanović

Odgovarajući na poslanička pitanja u Domu Narodne skupštine, Stefanović je naveo da ta tema treba da se sagleda iz mnogo uglova – finansijskih, potreba vojske i odbrane.
Kako je naveo, on podržava vraćanje obaveznog služenja redovnog vojnog roka, ali je dodao da to ne znači ukidanje profesionalnog sistema vojske.
"Profesionalni sistem vojske ostaje, ali danas imamo situaciju da nam je važno da pojačavamo snagu naše vojske i da mlade vojnike učimo vojničkim veštinama koje mogu da im budu važne i kasnije u životu", rekao je ministar odbrane.
Stefanović je istakao da vojska nema ulogu da vaspitava, već da se "provodi manje vremena na društvenim mežama" i da se uči o svojoj zemlji i vojsci.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da Vojska ima problema s popunjenošću, mada odlazak profesionalnih vojnika nije toliki problem kao ranije. Posle sastanka s vojnim vrhom u Beogradu naveo je da je pokrenuto pitanje obaveznog služenja vojnog roka koje ima i dobre i loše strane, i da će se o tome voditi široka javna rasprava.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article