Stefanović: O vraćanju redovnog vojnog roka raspravljaće se u stručnim krugovima

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je namera države da se o vraćanju redovnog služenja vojnog roka "raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima" kao i da građani Srbije daju svoje mišljenje.

Nebojša Stefanović / Foto: Srđan Ilić
Nebojša Stefanović / Foto: Srđan Ilić

"Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava. Lično podržavam tu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija", ocenio je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Kako je Stefanović dodao, važno je razdvojiti profesionalne vojnike, čiji se broj neće smanjivati, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da "svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici".
On je podsetio da se rezervni sastav može stvoriti samo iz redovnog služenja vojnog roka i da je to ono što nam nedostaje u prethodnih deset godina.
"Ono što jeste važno da takva odluka nije doneta, jer mi hoćemo da o tome raspravljamo zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i hoćemo da o tome i građani Srbije kroz Narodnu skupštinu daju svoje mišljenje", rekao je Stefanović.

Mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručivši da ta odluka još nije doneta već da se vaga o argumentima za i protiv.
"Najpre ako bi i odneli takvu odluku, vojni rok ne bi trajao godinu dana već četiri, pet ili šest meseci o čemu se takođe raspravlja unutar ove rasprave. Argumenti za vraćanje vojnog roka su u tome da bismo pre svega imali muškarce koji su odgovorni, što bi kroz podizanje kasarni u u pograničnim centrima koji demografski umiru, poput Negotina, Zaječara, Priboja, Loznice, doprineli daljem razvoju tih mesta", rekao je Vučić.
Dodao je da se ključni argumenti protiv eventualnog vraćanja obaveznog vojnog roka tiču pitanja troškova.
"Moramo da razmislimo kako obezbediti četiri obroka dnevno, kako na dnevnom nivou obezbediti mazut, gas za kasarne. Nije žurba za donošenje te odluke, ali je dobro da se čuju različiti argumenti", dodao je Vučić.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article