Stefanović: Neosnovane kritike zbog angažovanja Vojske prilikom sahrane patrijarha SPC

Ministar odbrane Nebojša Stefanović odbacio je danas tvrdnje pojedinih organizacija da pripadnici Vojske Srbije nisu smeli da budu angažovani prilikom sahrane patrijarha Irineja i dodao da te tvrdnje pokazuju koliko se malo njihovi autori razumeju u povezanost vojske i naroda.

Pripadnici Garde Vojske Srbije nose kovčeg s telom patrijarha Irineja  Foto: Srđan Ilić
Pripadnici Garde Vojske Srbije nose kovčeg s telom patrijarha Irineja Foto: Srđan Ilić

"Gotovo je suvišno komentarisati današnje napade na pripadnike vojske koji su formirali počasne špalire i preneli kovčeg sa zemnim ostacima njegove svetosti. Oni pokazuju koliko malo autori ovog teksta razumeju povezanost vojske i naroda, baš kao i sami politički nalogodavci ovih napada na vojsku i Srpsku pravoslavnu crkvu", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

Stefanović je tako reagovao na saopštenje Ateista Srbije koji su tražili da se izvini građanima zbog, kako smatraju, zloupotrebe vojske prilikom sahrane patrijarha, jer je Vojska Srbije – vojska svih njenih građana, a ne samo pravoslavnih gradjana ili "lična garda prvosveštenika SPC-a".

Ministar je naveo da je Vojska Srbije uvek sa svojim narodom, u svim teškim trenucima, kao što je bio i momenat u kojem su učestvovali u organizaciji i sprovođenju sahrane patrijarha, ali i u drugim prilikama, zbog čega i predstavlja instituciju sa najvećim poverenjem.

"Ne treba ni da podsećam da vojska u svom sastavu ima i glavnog vojnog sveštenika, glavnog vojnog kapelana i vojnog imama. Da jednaku pažnju, potpuno nepristrasno, poklanja svim veroispovestima i da maksimalno poštuje slobodu veroispovesti. Ministarstvo odbrane i VS biće i ubuduće uz svoje građane", dodao je on.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article