Foto: Slajder za sajt min

 Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. koji sprovodi Startup Genome i Globalna mreža preduzetništva, predstavljen je danas na The Next Web konferenciji u Amsterdamu. Na osnovu podataka o 3,5 miliona startap kompanija u više od 290 globalnih ekosistema, izveštaj pruža nove uvide i saznanja o trendovima startap ekosistema širom sveta, dok stručnjaci, lideri i lokalni ključni igrači dodatno doprinose kvalitetu podataka. 

U okviru ovogodišnjeg izveštaja mereni su startap ekosistemi Beograda i Novog Sada, a ovo su neki od ključnih nalaza: 

  • Beograd i Novi Sad su od 1. jula 2020. do 31. decembra 2022. godine stvorili vrednost ekosistema od 1.116.736.155 dolara, što predstavlja rast od 75,41% u odnosu na prethodni period. Vrednost ekosistema izražena je kroz ekonomskoi uticaj, izračunat kao vrednost exit-a i valuacije startapa. 
  • Prepoznati smo među 20 najboljih evropskih ekosistema po dostupnim talentima — u kategoriji koja meri sposobnost zapošljavanja tehnoloških talenata.
  • Gejming, blokčejn kao i oblast koju čine medtech, biotech i healthtech su najistaknutiji sektori zbog broja talenata, resursa, podrške i aktivnosti startapa.
  • Baza tehnoloških talenata, poreske olakšice i međunarodna povezanost navode se kao razlozi zbog kojih bi poslovanje startapa trebalo da se preseli u Beograd i Novi Sad.
  • Ukupna vrednost exit-a od 2018. do 2022. godine iznosi 647 miliona dolara. ​
  • Srbija ima više od 45.000 visoko kvalifikovanih tehnoloških profesionalaca. 

Startup Genome Izveštaj za Beograd i Novi Sad dostupan je na linku: https://startupgenome.com/ecosystems/belgrade-and-novi-sad

Foto: Startup Genome min

 „Veoma smo ponosni što radimo zajedno sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i Inicijativom Digitalna Srbija kako bismo istakli njihove uspešne priče u Beogradu i Novom Sadu i podelili sa svetom vrhunske mogućnosti koje vidimo za nastavak snažnog preduzetničkog rasta u regionu. Uzbuđeni smo što su Beograd i Novi Sad deo naše globalne mreže vodećih svetskih inovatora, i radujemo se daljem uspehu kroz snagu povezanosti i mogućnost da zajedno delimo ključne uvide, najbolje prakse i učenja za budućnost”, izjavio je Stephan Kuester, rukovodilac strategije ekosistema u Startup Genome-u.

Ključne teme ovogodišnjeg Startup Genome globalnog izveštaja uključuju inflaciju, regulaciju veštačke inteligencije, privlačenje talenata, globalno finansiranje VC fondova i širok spektar analiza podsektora tržišta. Izveštaj takođe rangira 30 najboljih, kao i 10 drugoplasiranih globalnih ekosistema a uključuje i rangiranje 100 najboljih ekosistema u nastajanju. 

Foto: Ministarstvo nauke tehnološkog razvoja i inovacija min

 „Kroz ciljana ulaganja, strateška partnerstva i politike koje promovišu inovacije i preduzetništvo, radimo na stvaranju okruženja u kojem srpski startapi mogu da napreduju. Sa našim fokusom na građenje blokčejn ekosistema, veštačke inteligencije i drugih tehnologija u nastajanju, uvereni smo da će Srbija postati pokretačka snaga u globalnom inovacionom sektoru”,  izjavila je dr Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 

Izveštaj o globalnom startap ekosistemu za 2023. godinu je kreiran u partnerstvu sa organizacijama Global Entrepreneurship Network, Dealroom i Crunchbase i pruža neprocenjiv uvid i smernice o tome kako promovisati napredne startap zajednice, one koje su motor za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast. 

Globalni Startup Genome izveštaj dostupan je na: https://startupgenome.com/report/gser2023

O INICIJATIVI DIGITALNA SRBIJA

Inicijativa Digitalna Srbija je nevladina, neprofitna organizacija koja se zalaže za transformaciju Srbije u digitalno društvo. Osnovana od strane vodećih digitalnih igrača u zemlji, Inicijativa Digitalna Srbija objedinjuje snage više od 30 organizacija članica iz svih sektora relevantnih za razvoj digitalnog ekosistema. Ima za cilj stvaranje poslovnog okruženja koje služi digitalnoj ekonomiji ulaganjem u strateške programe u oblastima formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, zakonskih i regulatornih okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji.

O MINISTARSTU NAUKE, TEHNOLOŠKOG RAZVOJE I INOVACIJA  REPUBLIKE SRBIJE

Ministarstvo, predvođeno ministarkom dr Jelenom Begović, pokreće brojne projekte, predlaže mere i aktivnosti u oblasti nauke, inovacija i tehnološkog razvoja. U oblastima Ministarstva već su započeti reformski procesi koji doprinose razvoju društva. Rad Ministarstva obuhvata sve aktivnosti na razvoju i primeni naučnih saznanja, unapređenju inovacija, tehnološkom razvoju i obezbeđenju većih investicija, kao i stvaranju povoljnog sistema za razvoj i unapređenje inovacija, kako bi Srbija nastavlja da ide u korak sa svetskom praksom i dostignućima. Ovo Ministarstvo će zajedno sa ostalim učesnicima u inovacionom ekosistemu graditi ugled Srbije kao društva i privrede zasnovane na znanju i inovacijama.

STARTUP GENOME

Startup Genome izveštaj pružaju liderima politike inovacija jasnoću, zamah i strategiju kako bi im pomogli da definišu i sprovode akcije usmerene na rast. Radeći rame uz rame sa 300 partnerskih organizacija, okviri i metodologije Startup Genome-a su instrumentalne u izgradnji osnova za rast startapa. Startup Genome identifikuje ključne praznine u startap ekosistemima i daje prioritet akcijama za podsticanje održivog ekonomskog rasta — ukorenjenog u više od decenije nezavisnog istraživanja. Saznajte više tako što ćete kontaktirati Adama Bregua na [email protected] ili posetiti startupgenome.com i LinkedIn.

Originalni tekst