Davnih sedamdesetih godina nastao je veliki hit “Apsolutno tvoj” disko-pop sastava ,”Mirzino jato” koji su ispjevali Mirza Alijagic Žuti, Zumreta Midžić i Gordana Ivandić.

A,onda, isti hit, doživljava svoju reinkarnaciju. Istini na volju, pjesma se povremeno “zavrtila” u ovom stoljeću, mada ne kao posljednjih mjeseci. Ne samo na radio talasima već u televizijskim reklamnim prostorima. Svakodnevno, nebrojeno puta, čuje se sa talasa hrvatskih medija “Apsolutno tvoj”. Televizija je snimila presimpatičan klip.

Kratki video zapis, “lud i otkačen”, kako komentarišu mladi. Svi u stilu “Apsolutno tvoj”. Reklama se odnosi za poziv korisnicima za pravi izbor komunikacije. Za bolji online… Bilo kako bilo, već mnogi zvižduću i pjevuše spomenutu numeru. Produžili joj vijek popularnosti a čini se aktueliziraju odjevne kombinacije onog doba u sadašnju modu.

A da se vratimo u historiju ove grupe. Nema baš puno onih koji se sjećaju vremena u kojem su preko noći postala popularna pop grupa Mirzino jato“. Mirza Alijagić, Zumreta Midžić i Gordana Ivandić činili su „jato“. Premda su realizirali svega dva albuma izazvali su itekakvu euforiju u muzici. Muzički pamtljivi preokret. A vokali, svaki priča za sebe. Kvalitetni, dopadljivi i neobični. Tih 70-tih pojavljuju se kao kopija njemačkog Boni M benda. No tako baš i nije bilo. Njihova pjesma „Apsolutno tvoj“ je ostala u vremenu.

„Vrh papanluka“

Osnivač grupe Mirza Alijagić je rođeni Banjalučanin, ali je odrastao u Bihaću gdje je svoju ljubav i neprikosnoveni muzički talenat pokazao sa grupom „Bihać“ sa kojim je učestvovao na Omiškom festivalu gdje su osvojili treće mjesto a on kao otkriće najboljeg bas vokala. Pošto je maštao o sceni pristao je postati član opere Narodnog pozorišta u Sarajevu na nagovor muzičkih stručnjaka. Dodijeljene su mu solo dionice vrlo brzo toske, rigoleta, trubadura…

Ipak, Mirza odlazi u solo vode, sarađuje sa Nikolom Borotom a potom sa Marinom Tucaković i Zeletom Lipovačom gdje se rađa novi pomenuti hit i naziv benda. Saradnju sa Lipovačom nastavljaju. Djevojka iz „jata“ Zumreta Midžić, Kladušanka koja je već prošla audicije, testove vrsnih muzičkih stručnjaka, pjevala u gimnaziji igranke sa Senadom od Bosne, pa u „Coroni“, pojavila se čak i u TV programu kada je pjevala pjesmu „Moj dilbere“. Zumreta je nevjerovatan talenat sa božanstvenim glasom sa kojim može da otpjeva svaki muzički pravac koji poželi. Ona je pjevala bek vokale Dugmetu, Čoli, Indexima, Lasiću, Bešliću…

Druga članica „jata“ Gordana Ivandić, sestra mistično preminulog bubnjara „Dugmeta“ Ipeta Ivandića pjevala je sa Zumretom u sarajevskoj grupi „Disko“ gdje su izdale jednu singlicu. A onda su u „Mirzinom jatu“ ‘79. realizirale LP „Šećer i med“ a ‘83. godine „Najslađi rode“. Prelijepa, atraktivna Gordana uklopila se u zamišljeni Mirzin mozaik zajedno sa Zumretom jer je Mirza na sceni bio statičan i bez osmijeha. Tako da su one dale smisao svemu. Krstarili su po festivalima, po turnejama sa eminentnim tadašnjim pjevačima diljem bivše države, bili traženi ali od kritičara tog doba stizale su loše ocjene. Kopija je najblaža kritika naspram one tipa vrh papanluka.

Presavio „tabak“

Gordana je iz „Mirzinog jata“ otišla u crnogorski „Makadam“ gdje je postala omiljena pjevačica tamošnjih prostora i zaštitni znak benda. Kasnije ih je napustila i vratila se u Sarajevo sa kćerkom zbog ljubavi. Mirza je dugo mijenjao članice jata i definitivno prersavio „tabak“ pa se ‘92. godine vratio u operu. Zumreta Zuzi Midžić mijenja ime u Zuzi Zu, snima samostalne pjesme a Mirza od ratnog perioda živi u Lincu. Kaže i dalje pjeva, slika i da je muzički aktivan. Sve troje žive neke druge muzičke priče, no istina je da se kroz maglu pamti „Mirzino jato“ ali u istoriji muzike bivše države i sarajevske scene ostala je samo numera „Apsolutno tvoj“. Ponajviše u uhu generacije tog doba.

Malo je onih koji znaju koliko je Mirza Alijagić bio zaljubljen u Zuzi. Ona to ne skriva i kaže da je sve vješto izbjegavala ne davajući povoda a sada kaže da na estradi ne postoji veći prevarant jer što se tiče finansija osim što je uzimao nekada velike avanse, procente od tiraža i izvođačke tantijeme, nikada se nije sjetio da su u „Mirzinom jatu“ pored Mirze postojale još dva člana benda.

Ništa od novih koncerata

Mirza navrati u šeher. Planirao je, čak i najavljivao povratak sa pozitivnom promjenom u muzici. Povratak „Mirzinog jata“ sa pjesmama i tematikom lijepih, prošlih vremena ali sa novom emocijom, znanjem i talentom kako bi potaknuo muzičke vrijednosti i vratio ih u život. Najavljivao je i spektakularne koncerte no sve je ostalo mrtvo slovo riječi.

Intervenirala policija

U Priboju nešto prije rata sa nekim novim članicama Mirza je bio na velikoj turneji koju je vodio poznati menadžer Mirsad Imamović. Pjevačice bez znanja Mirze Alijagića su sišle na recepciju hotela, koketirale da bi naišli tamošnji „udvarači“ koji su na malo grublji način htjeli da uspostave prisniji odnos sa njima. I tako izazvale nepoželjne reakcije što je došlo i do policije.

Piše: Jasna Durić

Originalni tekst