Stano: Očekujemo da Srbija uskladi svoj stav po pitanju Krima sa EU

Portparol EU Peter Stano izjavio je za portal Juropien vestern Balkans (European Western Balkans) da je stav EU o ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja jasan i dobro poznat njihovim partnerima, uključujući i Srbiju i podsetio je da je Vlada Srbije identifikovala evropske integracije kao strateški prioritet zemlje.

Srbija i EU /  Foto: European commision
Srbija i EU / Foto: European commision

"Da bi napredovala na putu integracije u EU, Srbija mora da se postepeno usklađuje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, u skladu sa pregovaračkim okvirom za pristupanje EU", istakao je Stano, prenosi EWB.

On je dodao da se aneksija dogodila uz očigledno kršenje međunarodnog prava i da EU smatra Krim delom ukrajinske teritorije.

“Ovde se radi o vrednostima i principima na kojima se temelji EU, to je jasno svakoj državi članici EU, a trebalo bi da bude jasno i svakoj zemlji koja teži da se pridruži EU“, naglasio je Stano dodajući da EU očekuje da se Srbija ponaša u skladu sa ovom opredeljenošću kako ne bi bila narušena njena evropska perspektiva.

Osim Srbije, protiv rezolucije su u UN glasale Rusija, Kina, Belorusija, Jermenija, Kambodža, Kuba, Severna Koreja, Iran, Kirgistan, Laos, Mjanmar, Nikaragva, Sudan, Sirija, Venecuela i Zimbabve.

Tekst rezolucije, koji nije obavezujući ali ima političku težinu, predložilo je 40 zemalja, među kojima Velika Britanija, Francuska, Nemačka, SAD, Australija, Kanada i Turska.

U rezoluciji usvojenoj 7. decembra se “poziva Rusija kao okupirajuća sila da odmah, potpuno i bezuslovno povuče svoje vojne snage sa Krima i bez odugovlačenja prekine svoju privremenu okupaciju ukrajinske teritorije”. Za tekst rezolucije glasale su 63 zemlje, 17 je bilo protiv, a 62 zemlje su bile uzdržane.

Izvor: EWB

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article