Stano: Evropska unija poziva Kosovo da formira Zajednicu srpskih opština

Evropska unija poziva Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom koji je 2013. godine potpisan u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština u mestima sa srpskom većinom, rekao je portparol EU Peter Stano u intervjuu za prištinski list Gazeta ekspres.

Evropska unija EU / Foto: Pixabay
Evropska unija EU / Foto: Pixabay

"Kosovo je sporazumom prihvatilo uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Sporazum je postignut u dobroj veri i nameri uključenih strana u dijalogu. Briselski sporazum nikada nije stavljen van snage", rekao je Stano, prenosi Kosovo onlajn.

Stano je podsetio je da je Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum iz 2013. godine i u svojoj Skupštini glasovima dve trećine poslanika.

"Time je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum“, rekao je Stano i naglasio da se odluka Ustavnog suda o uspostavljanju ZSO pogrešno tumači na Kosovu.

"Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena", predočio je on i ponovio da EU očekuje da Kosovo ispuni preuzete obaveze tokom pregovora Beograda i Prištine.

Osnivanje ZSO zatražio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom nedavne zvanične posete Prištini.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article