Stanje na putevima i vremenske prilike 28.12.2017. (SRB)

9

Vozače i danas očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, ali i oblačno vreme, povremeno sa slabom kišom, dok će vetar u Košavskom području imati olujne udare. Ovakve vremenske prilike iziskuju dodatan oprez za volanom, pogotovo na putnim pravcima koji vode pored stenskih useka i klisura, jer se sneg intenzivno topi i tako povećava mogućnost stvaranja odrona na tim mestima. Veći oprez će svakako biti potreban i zbog mokrih kolovoza, koji znatno produžavaju zaustavni put vozila, pa usled proklizavanja dolazi i do izazivanja čestih saobrajanih nezgoda. Vozače očekuje dobra prohodnost na putevima koji vode ka zimskim turističkim centrima.

Prognoza vremena za danas:

Vetrovito, duvaće umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području i na planinama imati i olujne udare. Uveče i u noći vetar će biti u postepenom slabljenju, u Vojvodini u skretanju na
severozapadni. Tokom dana umereno do potpuno oblačno, pre podne na zapadu i jugozapadu, a posle podne i u ostalim predelima mestimično sa slabom kišom. Na visokim planinama povremeno slab sneg. Najviša temperatura od 7 do 15 °C.

Upozorenje za područje Srbije na olujni vetar:

Danas će duvati umeren i jak južni i jugoistočni vetar, koji će u košavskom području imati olujne udare, od 17 do 24 m/s, a na jugu Banata i u planinskim predelima i do 28 m/s. Krajem dana i tokom noći vetar će biti u slabljenju.

Najave i najaktuelnije izmene u saobraćaju:

U četvrtak 28. i petak 29.12.2017, od 07 do 17h, na deonici auto-puta Beograd-Niš između petlji “Tranšped” i “Vrčin” u smeru ka Beogradu doći će do naizmeničnog zatvaranja brze i srednje – vozne saobraćajne trake zbog radova na popravci kolovoza. Saobraćaj će se za vreme radova odvijati smanjenom i prilagođenom brzinom.

Do 05.01.2018. zbog radova u Batajnici na popravci puta (drž. puta II B reda br 315.) koji vodi od ul. Carice Jelene do železničke pruge saobraćaj će se u dužini od 650 metara odbijati naizmeničnim propuštanjem vozila prema uputstvima privremene saobraćajne signalizacije.

Do 31.12.2017. u periodu od 08 do 15h na auto-putu kroz Beograd od pešačke pasarele kod skretanja za aerodrom „Nikola Tesla“ do petlje „Beograd“, u smeru Beograd- Šid, (drž. puta I A reda broj 1) izvodiće se radovi u zelenom pojasu zbog čega je za saobraćaj privremeno zatvorena krajnja leva (brza) saobraćajna traka.

Do 30.12.2017. od 08 do 17h, zbog radova na asfaltiranju kolovoza, saobraćaj će biti obustavljen između Stojnika i Ralje ( drž. putu II B reda br 349).

Do 30.12.2017, u vremenu od 08 do 17h, planirani su radovi na izradi ulaza i postavljanju bankina u mestu Popović u smeru ka Avalskom putu (drž. putu II B reda br 350) zbog čega će saobraćaj biti usporen i odvijaće se uz naizmenično propuštanje vozila.

Do 30.12.2017. u periodu od 08 do 15h, saobraćaj će biti izmenjen na drž.putu II A reda br. 150, između Sopota i mesta “Tresije”, na uređenju ulaza i postavljanju bankina zbog čega će saobraćaj biti usporen i odvijaće se naizmeničnim propuštanjem vozila.

Do 31.12.2017, od 07 do 16h, na auto-putu (drž. putu I A reda broj 1), na između isključenja “Tošin bunar” i isključenja “Sava centar” u pravcu ka Niš, zbog radova na popravljanju havarisane zaštitne ograde, uređenju bankine i radova u zelenom pojasu za saobraćaj će biti zatvorena zaustavna traka u deonicama koje nisu duže od 1,5 km.

U toku su radovi na drž. putu I B reda broj 34, na raskrsnici na ulazu u Veliko Gradište. Saobraćaj se odvija prema postavljenoj signalizaciji, a radovi su obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom i opremom.

Na teritoriji Zaječara, na deonici Kalna-Babin zub, i u klisuri Korenatac, uklonjene su stene sa kolovoza, pa je saobraćaj normalizovan i odvija se u obe trake.

Do 30.03.2018. godine, produžavaju se radovi na državnom putu II A reda broj 102, na kružnom toku u Molu, u okviru radova na sanaciji crnih tačaka.

Klizište na putu Vlase – petlja „Vranje jug“, u mestu Pržar. Alternativnih putnih pravaca nema. Do klizanja je došlo usled pucanja vodovodnih cevi u kosini puta. Saobraćaj se odvija naizmenično po postavljenoj privremenoj saobraćajnoj signalizaciji. Očekivani rok normalizacije saobraćaja je do kraja zimske sezone.

Završeni su radovi na izgradnji petlje „Nova Pazova“. Uklonjena je privremena saobraćajna signalizacija i uspostavljeno je redovno odvijanje saobraćaja na auto-putu, Beograd-Novi Sad, u oba smera, u zoni nove petlje Nova Pazova. Takođe je u saobraćaj pušten i nadvožnjak u okviru petlje „Nova Pazova“, pa je normalizovan saobraćaj na lokalnom putu Nova Pazova – Stari Banovci.

Došlo je do izmene u saobraćaju zbog odrona i klizišta u mestu Draževići, na drž. putu IB reda broj 23. na deonici između Nove Varoši i Bistrice. Na navedenoj deonici postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, a saobraćaj se odvija jednom trakom uz naizmenično propuštanjem vozila.

Zbog planiranih radova na popravci puta u mestu Ranovac, na području opštine Petrovac na Mlavi, (drž. putu II A reda broj 162) saobraćaj će se odvijati usporeno uz naizmenično propuštanje vozila.

Do 29.12.2017. u periodu od 07 do 15h, predviđeni su radovi popravci puta na deonici između mesta Rudovci i Kruševice (drž. putu IIB reda br 363). Saobraćaj će se u navedenom periodu odvijati povremenim naizmeničnim propuštanjem vozila.

Zbog većeg oštećenja puta koje je na pojedinim deonicama prisutno do srednje linije puta Kalna – Jabučko ravnište u zoni naselja Crni Vrh (drž.put. II B reda broj 222) u dužini od 7 do 8 m saobraćaj se odvija uz naizmenično propuštanje vozila, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju odvija jednom polovinom kolovoza.

Zbog većeg oštećenja puta koje je na pojedinim deonicama prisutno do srednje linije puta Kalna – Jabučko ravnište u zoni naselja “Crni Vrh” (drž.put. II B reda broj 222) u dužini od 7m do 8 m saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.

Prema informacijama štaba zimske službe sa portala JP “Putevi Srbije” zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom važi na sledećim putnim pravcima:

  • II A-210 Jošanička Banja – Kopaonik
  • II A-197 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar -Duga Poljana -Rasno – Karajukića Bunari -Ugao – državna granica sa CG

Informacije sa naplatnih stanica:

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP “Putevi Srbije” nema zadržavanja na naplatnim stanicama.

Informacije sa graničnih prelaza:

Prema podacima Uprave granične policije RS, na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, nisu duža od 30 minuta.

U pretprazničnim novogodišnjim i božićnim danima zbog očekivano pojačanog saobraćaja često dolazi do formiranja dužih kolona vozila na putničkim ulaznim i izlaznim terminalima, uglavnom sa Mađarske i Hrvatske strane. Zadržavanja su tada često duža od uobičajenih, a u pojedinim danima mogu biti i VIŠESATNA, zato je naša preporuka da se u tim danima koriste granični prelazi koji su manje opterećeni i na kojima su zadržavanja kraća.

Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promenljivo.

Izvor: Auto-moto savez Srbije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Original Article