Privatni stan u Parizu nemačkog kreatora visoke mode Karla Lagarfelda, koji je preminuo u februaru 2019. godine, prodat je danas za 10 miliona evra na aukciji u Parizu, saopštila je kancelarija notara odgovorna za ovu prodaju.

Početna cena je bila 5,3 miliona evra, navela je kancelarija Altemis, koja nije otkrila identitet kupca niti njegovu nacionalnost.

Prodaja luksuznog stana je usledila posle nekoliko aukcija predmeta i dobara 2021. i 2022. godine koja su pripadala slavnom kreatoru.

Pravo pristupa aukciji bilo je uslovljeno depozitom od 1,06 miliona evra.

Karl Lagerfeld, čije su kreacije i revije za Šanel (Chanel), Fendi i njegov sopstveni brend imale dubok uticaj na svet mode, živeo je u tom stanu oko deset godina, sve do svoje smrti.

Stan koji se nalazi u 17. arondismanu u Parizu sa pogledom na reku Senu i čuveni muzej Luvr, potpuno je preuređen u futurističkom stilu sa betonskim podom i ogradama od mutnog stakla.

Glavna prostorija ima 120 kvadratnih metara i uključuje brojne police za knjige sa pozadinskim osvetljenjem. Deo stana predviđen za odmor ima pogledo na dvorište, spavaću sobu sa uklonjivim pregradama, iza kojih se nalazi garderoba na površini većoj od 50 kvadratnih metara.

Lagerfeld, kreator visoke mode, imao je veoma prepoznatljiv izgled.

Skoro uvek je nosio tamne naočari, kosu uredno vezanu u rep, i elegantna, pretežno besprekorna crna odela, ispod kojih je oblačio bele rolke ili bele košulje sa visokom kragnom, uz neobičnu kravatom sa šnalom.

Imao je običaj da nosi i kožne rukavice sa otvorenim prstima i prstenjem skoro na visini nokta. Ponekad je u ruci držao i elegantni štap.

Bio je umetnički direktor luksuzne modne kuće Šanel od 1983. godine.

Pretpostavlja se da je kreator rođen 10. septembra 1933. u Hamburgu, pošto je Lagerfeld krio tačan datum rođenja i o njegovom privatnom životu se veoma malo zna. U Pariz se preselio 50-ih godina prošlog veka.

Pre Šanela, Lagerfeld je radio u francuskim modnim kućama Žan Patu (Jean Patou) i Kloe (Chloe), a 1984. je osnovao i sopstvenu modnu marku.

Post Views: 6

Originalni tekst