Doktorka Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je gledaocima Jutarnjeg programa RTS-a šta znači povišen CRP kao i kako da se postupa u slučaju da je on iznad svojih uobičajenih vrednosti.

Doktorka Jevtić govorila je i kada će on rasti, odnosno šta izaziva njegov veći, a šta manji skok.

– C-reaktivni protein, odnosno CRP, skače kao živa u termometru, da upotrebim grubu asocijaciju. To je protein čija se količina povećava u oštećenju i zapaljenju tkiva. Pacijenti zovu preplašeni kada je povišen, oko pet jedinica je normalno, oko 40 je blago povećanje, i do 200 je u pitanju ozbiljno zapaljenje – kazala je doktorka.

Ona je rekla i da je doktoru potrebno da zna opšte stanje organizma, pol, godine i anamnezu pacijenta, kako bi imao kompletnu sliku, te da se CRP ne tumači samostalno.

– CRP može da govori o akutnom zapaljenskom procesu, i manje će biti povišen tokom virusnih infekcija, a više tokom bakterijskih. Povišen je posle infarkta, kod alergijskih, hroničnih i autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis. Kod maligniteta će takođe biti veliki porast – rekla je dr Jevtić.

CRP počinje da raste u prvih šest do devet sati, a posle 48 časova dostiže svoj maksimum.

– Važno je da se prati dinamika, reakcija na terapiju antibioticima… Ali pri prvoj registraciji imamo puno pravo da pomislimo na pritisak, aterosklerozu, otvrdnjavanje masnih naslaga na zidovima krvnih sudova, nestabilnost tog plaka i trombozu – rekla je doktorka.

Doktorka apeluje na ljude da pre nego pozovu Hitnu pomoć izmere temperaturu i pritisak jer na taj način olakšavaju posao lekarima.

– Po ko zna koji put apelujemo, sada se dešava da ljudi zovu i kažu – toplomer je pukao, ili ne znaju gde je. To su nama vrlo važni podaci, a kada postoje varijacije pritiska čak i kod mladih, važno je da znamo vrednosti. Aparat za merenje pritiska ne košta mnogo, ali mnogo znači – zaključila je ona.

Kraljevska porodica i Velika Britanija: Kejt Midlton kaže da ju je roditeljstvo tokom pandemije iscrpelo

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)