EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kosovska policija potvrdila je da je jutros u Severnoj Mitrovici uhapsila muškarca srpske nacionalnosti koji se sumnjiči, kako je saopšteno, za napad i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

“Usled intenzivnog rada i istražnih radnji koje sprovodi Kosovska policija, danas u jutarnjim satima uhapšen je osumnjičeni Srbin N.O, građanin Severne Mitrovice, poznat po nadimcima Nemac i Rus, zbog slučaja napada i ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom”, naveli su u policiji. 

N.O. se konkretno tereti da je, kako navode iz policije, umešan u napad na Kfor 29. maja, kada je od “posledica napada i ispoljenog nasilja na desetine pripadnika ove misije zadobilo telesne povrede”. 

Srpska lista zatražila je od EULEX-a i KFOR-a da nakon novog hapšenja hitno rasporede svoje snage i građanima obezbede mir.

“Njihova je dužnost i obaveza da zaštite građane bez obzira na nacionalnost jer je institucionalno nasilje koje Kurti sprovodi neizdrživo”, naglasili su iz ove stranke.

Ovo je osmo hapšenje Srba na severu Kosova i Metodihe otkako su albanski gradonačelnici ušli u zgrade opština. Srbi u Gračanici i Ranilugu nastavljaju da protestuju zbog hapšenja Dragiše Milovanovića, a prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima. Priština je dozvolila ulaz onima koji prevoze stranu robu bez obzira na tablice, dok roba iz centralne Srbije i dalje ne može u pokrajinu. Šef evropske diplomatije posle sastanka u Briselu poručio da je potrebna bezuslovna deeskalacija, ali i prevremeni izbori.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se juče u Briselu sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, prenosi RTS.

Njima je, kako je rekao, predstavio izveštaj o brutalnim povredama uhapšenih Srba, koji ni za šta nisu krivi, a optuženi su za huliganstvo i terorizam. Upozorio ih je da su Srbi u veoma teškoj poziciji i da ne žele da trpe Kurtijev teror.

Evropska unija pozvala je na bezuslovnu deeskalaciju – Priština da povuče policiju, a demonstranti da odstupe od zgrada opština na severu. Rešenje su hitni prevremeni izbori, kaže Borelj.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da su potrebni novi izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, jer je izlaznost bila mala i dodao da razume da je legitimitet nepotpun.

Originalni tekst