EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Kosovska policija saopštila je da se noćas u 00.52 kod naselja “Tri solitera” u severnom delu Mitrovice dogodila jaka eksplozija.

Zamenik direktora policije za sever Kosova Veton Elšani za medije je izjavio da se sumnja da je eksplozija izvedena “šok bombom”, kao i da mesto same eksplozije i dalje nije locirano.

Srpska lista je u svom saopštenju navela da bacanje petarde ili slične pirotehnike samo po sebi nije zločin, ali ono što brine jeste da “fingiranje ovakvih incidenata ima za cilj stvaranje alibija za prisustvo Kurtijevih specijalaca u srpskim sredinama i nastavak represije nad našim narodom, kao i neosnovana hapšenja”.

Poručuju da “poput slučaja navodnog pronalaska oružja u vozilu i bačene navodne bombe kod opštinske zgrade, i ova šok bomba bačena je u reonu koji je nedeljama unazad pod potpunom kontrolom Kurtijevih specijalnih jedinica”.

“Zato ponavljamo zahtev Kforu i Euleksu da pojača svoje prisustvo na severu Kosova i Metohije, posebno u Kosovskoj Mitrovici, kako bi sprečili ove fingirane incidente koje ponavljamo Kurtijev režim vešto koristi kao alibi da opravda prisustvo parapolicijskih jedinica, maltretiranje srpskog naroda i hapšenje Srba”, podvlači se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista takođe je pozvala i Vladu Srbije da specijalne jedinice kosovske policije na severu Kosova i Metohije i “obaveštajne strukture koje sprovode hibridne operacije s ciljem progona srpskog naroda”, proglasi terorističkim organizacijama. 

U otvorenom pismu Vladi Srbije, Srpska lista je upozorila da “parapolicijske, specijalne i obaveštajne strukture režima Aljbina Kurtija ugrožavaju mir, bezbednost i sigurnost srpskog naroda ali i mir na čitavom Zapadnom Balkana”.

“Predlažemo Vam da u skladu sa svojim ovlašćenjima po hitnom postupku donesete odgovarajuću odluku kojom će se sve specijalne jedinice koje Kurti nelegalno drži na severu Kosova i Metohije, obaveštajne strukture koje sprovode hibridne operacije sa ciljem destabilizacije i podizanja tenzija, te fingiranjem i podmetanjem stvaraju alibi za nasilne upade i neosnova hapšenja, kao i ostale strukture koje deluju sa ciljem progona srpskog naroda, proglasite terorističkim organizacijama”, piše u apelu Vladi Srbije.

Podsećamo, kosovski premijer Aljbin Kurti juče uveče je izjavio da je Kosovo, više nego Srbija, spremno i zainteresovano za normalizaciju odnosa, uz de fakto priznanje u centru dogovora, prenosi N1.

Kurti je naglasio da je Kosovo spremno i za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

“Dijalog je za primenu sporazuma za punu normalizaciju i za deeskalaciju. Spremni smo, mnogo više nego druga strana, za normalizaciju sa faktičkim priznanjem u centru, za međusobno priznanje, ali smo zainteresovani i spremni i za deeskalaciju situacije”, kazao je Kurti.

Dodao je da je o deeskalaciji javno govorio na svim jezicima koje zna, kako bi na severu Kosova bio mir i spokoj, ali i zbog “izgradnje odnosa evropskog tipa između Kosova i Srbije”, rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Originalni tekst