Home Iz minuta u minut Šta se dešava na frontu u Ukrajini: Ništa od skokova, samo prašina...
sta-se-desava-na-frontu-u-ukrajini:-nista-od-skokova,-samo-prasina-i-blato-–-citajte-u-nedeljniku

Šta se dešava na frontu u Ukrajini: Ništa od skokova, samo prašina i blato – Čitajte u Nedeljniku

26
Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Bahmut ne silazi sa naslovnih strana od januara kada je počeo završni juriš, ali on se odužio, prošla je zima, ide proleće i borbe se vode. Sada „muzikanti“ rade po normi – dva bloka za jedan dan borbi, ali zamorili su se i polako idu dalje. Po izvorima sa obe strane, bahmutska klanica radi punom parom. U kontekstu ukrajinske ofanzive u toku su velike aktivnosti na obmani ruske strane oko izbora glavnih pravaca gde će navaliti brigade preoružane na tehniku primljenu iz NATO-a. Gde god da se to desi nema puno vremena za rusku stranu da završi sa Bahmutom. Zato to više nije isključiva zona odgovornosti „muzikanata“ i u borbena dejstva ući će ruska vojska.

Ima indikatora da se oko Bahmuta dovlače jedinice ruske Vazdušno-desantne vojske (VDV) koje su u januaru u borbama za Soledar imale vrlo važan zadatak da za sebe vežu ukrajinske bataljone severno i južno od tog gradića. Ratna slava pripala je „muzikantima“ jer njihov gazda Prigožin ima snažnu propagandnu mašinu iza sebe i „objasnio“ je javnom mnjenju da je on taj koji je lično zaslužan za zauzimanje Soledara. Naručio je medalje za proslavu osvajanja Soledara samo za jurišne odrede sa amblemom na rukavu sa lobanjom, znakom ČVK Vagner.

Od prošle jeseni u ruskoj propagandi rabi se priča o tome kako je Bahmut velika klanica ukrajinske vojske u kojoj će ona naći samo smrt i jad i slomiti se pred jurišnicima prikupljenim po zatvorima i teretanama. Meseci su prošli i sada samo priča o tome da se 80 odsto Bahmuta nalazi pod ruskom kontrolom nije dovoljna, mora da se konačno završi ta tema i da se prikaže karta sa 100 odsto prostora pokrivenog ruskim oznakama, ali neće biti dobro po moral da se i dalje održava nesklad između fraza o tome da grad samo što nije pao i izveštaja o stalnim žestokim borbama.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 20. APRILA ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

Originalni tekst