EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zbog tenzija na severu Kosmeta danas neće biti održano tradicionalno vidovdansko okupljanje Srba na Gazimestanu, ali se očekuje okupljanje u porti manastira Gračanica. Srbi nastavljaju mirne proteste, koji traju već mesec dana u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, zbog nezadovoljstva usled okupiranja opštinskih objekata od strane specijanih jedinica Kosovske policije i dovođenjam Albanskih gradonačelnika. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima.

Policija u Prištini: Eksplozija u blizini zgrade opštine u Severnoj Mitrovici

Direkcija policije u Prištini saopštila je da je sinoć u blizini zgrade opštine u severnom delu Kosovske Meitrovice bačena eksplozivna naprava od čije je detonacije pričinjena materijalna šteta, javlja RTS.

“U kasnim večernjim satima, osumnjičeni je eksplozivnom napravom napao opštinu na severu Mitrovice. Prema zvaničnim informacijama, sumnja se da je u dvorište opštinskog objekta u Mitrovici, u blizini ulaza u objekat, bačena eksplozivna naprava za koju se sumnja da je ručna bomba, pri čemu je pričinjena materijalna šteta na službenim vozilima”, navodi se u saopštenju policije.

Slučaj su pokrenuli nadležni policijski organi.

“Na sreću, nije bilo ljudskih povreda, osim materijalne štete pričinjene na dva službena policijska vozila. Uz konsultacije sa nadležnim tužiocem, pokrenut je predmet ‘teroristički napad”, navodi se u saopštenju.

Blinken o tenzijama na KiM

Državni sekretar SAD Entoni Blinken saopštio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem razgovarao o važnosti deesakalcije tenzija i povratku dijalogu, ako piše RTS.

Blinken je u objavi na Tviteru naveo da je tokom razgovora sa Vučićem pozdravio odluku o oslobađanju trojice kosovskih policajca.

“Razgovarao sam sa predsednikom Srbije Vučićem da bih podvukao važnost momentalne deeskalacije tenzija. Pozdravljam oslobađanje kosovskih policajaca i nastavljamo da snažno podržavamo plan EU u tri tačke kao najbolji put napred”, istakao je Blinken.

Takođe, Blinken dodaje da je i od Kurtija tražio da se sprovedu tri tačke plana EU o smirivanju situacije na severu Kosova i Metohije.

“Razgovarao sam sa premijerom Kosova da podstakne deeskalaciju na severu Kosova i hitan povratak dijalogu koji vodi EU. Plan EU u tri tačke je put napred”, poručio je Blinken.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, Blinken je tokom razgovora sa Vučićem ponovio da “odgovorni za napade na Kfor moraju da odgovaraju” i pozvao Srbiju da odmah preduzme korake za sprovođenje obaveza iz sporazuma o normalizaciji, dok je u razgovoru sa Kurtijem poručio da gradonačelnici opština na severu svoju funkciju obavljaju sa drugih lokacija.

I spoke with Serbian President Vucic @predsednikrs today to underscore the importance of immediately de-escalating tensions. We welcome today’s release of the Kosovo police officers and continue to strongly support the EU’s three-point plan as the best way forward.

— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) June 26, 2023

Mesec dana krize na Kosovu, nastavljaju se protesti

Prošlo je mesec dana od nasilnog upada prištinskih specijalaca u zgradeopština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Trojici kosovskih specijalaca, uhapšenim u centralnoj Srbiji, ukinut je pritvor nakon što je Viši sud u Kraljevu potvrdio optužnicu protiv njih i oni su juče na adninistrativnom prelazu Merdare predati prištinskim vlastima i braniće se sa slobode.

Srbi nastavljaju mirne proteste. Prevoznici sa srpskim tablicama i dalje čekaju na administrativnim prelazima.

Novi izbori na severu Kosova i Metohije su jedini put za rešenje trenutne krize, poručio je visoki predstavnik EU Žozep Borelj i dodao da će EU preduzeti nove političke i finansijske mere, ako ne dođe do smirivanja situacije.

Grupa američkih senatora uputila je pismo predsedniku Džozefu Bajdenu u kojem ga pozivaju da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza na KiM i nastavio dijalog. Ističu da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

Zbog krize i rizika po bezbednost na severu Kosova i Metohije, neće biti tradicionalnog okupljanje Srba za Vidovdan na Gazimestanu, već u porti manastira Gračanica. Iz Eparhije raško-prizrenske kažu da srpski narod na KiM trenutno živi u bezbedonosnoj neizvesnosti i potpunom osećaju odsustva osnovih prava i sloboda – posebno nakon najnovije serije hapšenja i zlostavljanja uhapšenih Srba.

Skup Srba na severu Kosova: Vidovdanska deklaracija i jasne poruke srpskog naroda

Srbi iz opština na severu Kosova i srpskih sredina južno od Ibra danas organizuju velike Vidovdanske skupove na kojima će doneti Vidovdansku deklaraciju srpskog naroda, piše Kosovo online.

Vidovdanski skup Srba na severu Kosova biće održan na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici tačno u podne.

Istovremeno će se i Srbi iz srpskih sredina južno od Ibra okupiti na skupu u Gračanici.

Na velikim Vidovdanskim skupovima u Severnoj Mitrovici i Gračanici biće pročitana Vidovdanska deklaracija srpskog naroda, a Srbi će još jednom poslati svoje jasne poruke.

Srbi sa severa već mesec dana mirno protestuju u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nezadovoljni okupiranjem opštinskih objekata od strane specijanih jedinica Kosovske policije i dovođenjam Albanskih gradonačelnika. 

Takođe, u proteklom periodu u Severnoj Mitrovici su organizovani skupovi podrške uhapšenim Srbima, kao i u Gračanici i Ranilugu.

Originalni tekst