Iako Srpska napredna stranka ima nesumnjivu većinu, Srbija i dalje nema Vladu. Više od četiri meseca, koliko je prošlo od parlamentarnih izbora, potrebno im je da formiraju vlast. Samo što nismo, uverava mandatar i najavljuje da će za Vaskršnji sabor biti spremni novi ministri.

Vlast mesecima na sva zvona poručuje – nikada veća kriza, nikada veći pritisci na Srbiju. Uprkos tome, nova Vlada nikako da se formira.

Ona koja je do skoro bila na njenom čelu, a sada predsedava telom koje treba da je bira, ima druge stvari na pameti.

N1: Predsednice, oprostite, kada će biti formirana Vlada?

Ana Brnabić: Verujem u zakonskom roku.

N1: Ja se izvinjavam, je l’ možete da konkretizujete? Hoće pre ili posle praznika?

Brnabić: Danas mi je najvažnija tema devojčice koje su nam u Narodnoj skupštini, hvala.

Novom mandataru nisu došle u posetu devojčice, ali se kao i njegova prethodnica poziva na zakon. U odnosu na nju, malo je precizniji sa datumom – biće nova Vlada u narednih sedam dana.

„Mislim da nas čeka dinamičan vikend koji je pred nama i onda i onda ćemo krenuti u taj finalni korak za izbor Vlade“, najavio je mandatar Miloš Vučević.

Objašnjava Vučević – pitanje Kosova, Srebrenica, dijalog sa opozicijom, sve je to uticalo na datume.

Novinar „Foneta“ Đorđe Vlajić, pak, smatra – uticao je onaj koji i inače o svemu odlučuje.

„To otezanje služi Vučiću da disciplinuje svoje ljude. On nagura jedne na druge, oni se međusobno glože, ali onda se on pojavi kao neko ko reši problem i kaže ko će šta da radi, oni se sklone i to je tako“, rekao je Vlajić.

Pojedini mediji pisali su da Vlade još nema zbog sukoba između predsednika Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, jer bi MUP navodno mogao da pripadne SPS-u.

Sumnje je dodatno podgrejao kontroverzni Petar Panić Pana, koji se u javnosti označava kao Vučićev kum. Tvrdi da je „tikva pukla odavno“.

„Podržimo predsednika Aleksandra Vučića da iz ovog sukoba izađe kao pobednik! Podrška predsedniče Vučiću!“, poručio je Panić na Fejsbuku uz naslovnicu o sukobu između Vučića i Gašića.

Gašić sve demantuje. To su, kaže, laži i pokušaji ubacivanja sumnje u jedinstvo SNS-a. Novi predsednik Vlade o budućim saradnicima ćuti.

N1: Da li će Bratislav Gašić biti ministar u Vašoj novoj Vladi?

Vučević: Sva kadrovska rešenja u budućoj Vladi ću jedinstveno objaviti.

U kom filmu ćemo ih gledati, starom ili novom, hteli smo da pitamo skoro šest meseci tehničke ministarke.

Ali, ministarka zdravlja nije se pojavila na zakazanom događaju, poslala je državnog sekretara.

Ministarka životne sredine izjave nije davala, kao ni ministarka rudarstva, jer je žurila na zakazan intervju sa kineskim medijima.

Tako da ostaju pretpostavke.

Vučević: Za sada je upisano samo jedno ime, a to je ime mandatara.

N1: Kako je moguće da pet dana pred formiranje nove Vlade mi i dalje ne znamo ko će biti u toj novoj Vladi?

Vučević: Javnost će biti upoznata kada je ja budem predstavio. Meni je poznata. Imam dnevnu komunikaciju sa predsednikom Republike po tom pitanju.

„To je orkestar kojim rukovodi Aleksandar Vučić i personalna rešenja nisu preterano bitna. Moguće je da od ovih nađu i neka gora“, ocenio je Vlajić.

Originalni tekst