Postoji jedna teorija, čiji sam veliki pristalica: da NBA i košarka nisu isti sport. „Izvođači radova“ – igrači i treneri – jesu isti, odnosno mogu biti isti, ali su u pitanju dva različita sveta. Svi znamo razlike na sportskom polju, gde su i pravila unekoliko različita, kao da su pravljena da namerno zbunjuju gledaoce. Ali prava razlika je na komercijalnom, organizacionom, strateškom i svakom drugom terenu pored sportskog. Nešto kao Formula 1 i Formula E, takmičenje koje je nedavno utihnulo. Ili  fudbal i futsal, odbojka i odbojka na plaži – sve što mogu da rade isti ljudi ali ovi potonji su obično amateri i moraju da se bave i nečim drugim da bi platili račune, pošto ne mogu da žive samo od profesionalnog bavljenja svojim sportom. U NBA je milionerski status zagarantovan čim postaneš deo te porodice. Naravno, sve se pare potroše, pa i dosta NBA zvezda stigne bankrot u životu, ali to je potpuno druga, mada interesantna tema.

I premda znam nešto malo o košarci i imao sam prilike i sreće da u životu upoznam i naučim ponešto od velikih trenera i igrača, nikako se ne usuđujem da komentarišem bio šta što se dešava na terenu javno, već samo u krugu najužih. To je zato što verujem da moram još mnogo da učim o svojoj omiljenoj igri da bih mogao da se upustim u kvalifikovane razgovore o kvalitetu igre, taktike, postavke, pojedinih igrača i trenera.

Ali zato sam veoma kritičan kada ti isti igrači i treneri, bivši ili sadašnji, počnu da javno izlažu stavove u vezi s marketingom, TV pravima, sponzorstvima, strukturom takmičenja i ostalim „tako seksi“ komercijalnim terminima, koji se u medijima nemalo koriste. Obično jako pogrešno i u potpuno promašenom kontekstu. Izgleda da im se najviše sviđa „ticketing“ odnosno stavka „prihod od karata“ pošto su ulaznice za košarku u Evropi bezobrazno i na duži rok kontraproduktivno skupe, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou. A koliko razumem, planiraju se nova poskupljenja za sledeću sezonu.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 15. AVGUSTA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Nedeljnik 657

Post Views: 8

Originalni tekst