Šta nas više deblja maslac ili ulje? 1Foto: towfiqu Barbhuiya / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li i vi mislite da ako koristimo ulja umesto maslaca uštedimo nekoliko kalorija, ali da li je to tačno?

Ulje se generalno smatra zdravijim od maslaca jer je bogato nezasićenim mastima, za koje se zna da su korisne za zdravlje srca. Nasuprot tome, maslac je bogat zasićenim mastima, što je povezano sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Odgovor na prethodno pitanje stoga može izgledati očigledan: s obzirom na to da maslac sadrži mnogo zasićenih masti, on je i kalorijski. Ali budite oprezni, nije baš tako.

Kao što nutricionistički biolog Karla Leone objašnjava, ako pogledamo kalorije, maslac vas ne čini debljim od ulja.

Maslac sadrži 760 kcal na 100 gr namirnice, a ulje 900 kcal . Ovo važi za bilo koju vrstu ulja, sirovo i kuvano.

Razlika je zapravo minimalna, ali ako pogledamo čisto kaloričan maslac, on je manje gust. Međutim, treba napomenuti da su obe namirnice visoke kalorijske gustine i stoga zahtevaju pažljivo doziranje.

Fokusirajući se na nutritivne aspekte, ne možemo a da ne primetimo da se sa stanovišta masnih kiselina ekstra devičansko maslinovo ulje ističe sa oko 85 gr nezasićenih masti (koje se smatraju korisnim) i samo oko 15 gr zasićenih masti na 100 gr.

Maslac, pak, sadrži samo oko 25 gr nezasićenih masti i čak 50 gr zasićenih masti i oko 250 mg holesterola.

Ekstra devičansko maslinovo ulje je takođe bogato vitaminom E, antioksidansima, olakšava varenje i ima nekoliko drugih prednosti koje ga čine najboljim izborom.

Međutim, to ne znači da maslac treba potpuno izbaciti iz ishrane. Bez specifičnih patologija, nutricionista predlaže da se koristi povremeno ivu malim količinama.

U zaključku, maslac ne treba izbegavati po svaku cenu jer je gušći od ulja (jer je u ovom slučaju suprotno).

Ključ je, kao i uvek, umerena i svesna konzumacija ovih namirnica.

Na kraju, važno je naglasiti da efekat ulja i maslaca na telesnu težinu zavisi i od drugih faktora načina života, kao što su fizička aktivnost, ukupan kalorijski unos i ishrana, prenosi novilist.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst