Jedan čovek vladao je tim ponosnim narodom skoro celu deceniju; jedan čovek imao je dosta vlasti u svojim rukama, mada se uvek pričalo da konce zapravo povlače oni sa Zapada; jedan čovek odlučio je da se povuče ne bi li olakšao i sebi i tom verujućem narodu…

Desilo se, prošle nedelje, ali ovo nije politička, nego sportska – dobro, više nego sportska – priča. Jirgen Klop nije onaj čovek na kojeg ste možda pomislili, a nije ni ovaj sa naslovne strane novog broja, koji izgara u želji da sebi obezbedi još jedan mandat, i još „koješta“.

„Koješta“ je reč koja će se naći nekoliko puta na stranicama koje slede, mada nijedan tekst – a tu su čak dva o Klopu, i jedan o Bilu Gejtsu i Timu Kuku – neće biti „koješta“.

Ali, da ne otkrivamo, želimo ugodno i pažljivo čitanje…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i pretplatite se na naše digitalno i štampano izdanje

TRAMP I SVET – Među demokratama je sve raširenija nada da će Bajden u jednom momentu odlučiti da se povuče iz predsedničke trke uz neki uverljiv izgovor, poput zdravlja. Nije tajna ni da većinski deo baze Demokratske stranke, pogotovo onaj koji bismo mogli da nazovemo militantnim, ne podržava iskreno Bajdenovu kandidaturu za drugi mandat. Spoljnopolitička analiza američkih izbora iz pera Željka Pantelića.

TRAMP I MI – Da li će opet „Srbi navijati za Trampa“ kao što se činilo 2016. godine? Imaju li razloga za to? Kako bi izgledala spoljna politika Vašingtona prema Beogradu i Prištini? I kakvu bi ulogu mogao da odigra Ričard Grenel, čiji je prijateljski odnos sa srpskom vlašću nadaleko poznat? Analiza u novom Nedeljniku.

LALIĆ – Ljudi nikada nisu imali više informacija, a nikad nisu bili manje informisani, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja.

PANOVIĆ – „Srbija protiv nasilja“ uspela je da popularizuje narativ o izbornoj krađi, toliko da čak i neki naprednjaci sumnjaju da je u Beogradu bilo sve regularno. Domet opozicije je i to da je donekle uspela da internacionalizuje pitanje izbora, što nije mali uspeh jer Zapad i dalje ne doživljava opoziciju kao „funkcionalnu alternativu“. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

PETROVIĆ – Goran Petrović pisao je sve ređe – tegobne razloge nam je potanko objasnio – mada je poslednja poruka, eto, bila da će se potruditi i da će se uskoro javiti novim prilogom. Poslednje pozdrav Velikom srpskom piscu u novom Nedeljniku.

TIŠMA – Oko Aleksandra Tišme se nikada nije stvorila atmosfera obožavanja koja je ostala rezervisana za Pavića, Crnjanskog, Pekića, Kiša… Zašto je to tako? Za novi Nedeljnik piše Vladimir Gvozden, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

KLOP – Kako je Jirgen Klop, menadžer Liverpula, u pet minuta opisao „burnout“ (sindrom izgaranja) i doneo jedinu ispravnu odluku za sebe i svoje zdravlje? Psihološko-sportske teme u novom Nedeljniku.

Post Views: 11

Originalni tekst