Šta kažu lekari: Na šta treba paziti kada se menjaju vremenski uslovi? 1Dr Jelisavac Foto: Radmila Marković/Danas.rs

Sa temperaturama od preko 30 stepeni koje su obeležile početak septembra u Srbiji pali smo na manje od 20. Promena vremena sa padom temperature i padavinama mogla bi da utiče na zdravlje ljudi, pre svega hronične bolesnike, ali lekari naglašavaju da ukoliko vodimo računa o faktorima rizika onda nam i vremenske prilike ne mogu naškoditi.

Doktorka interne medicine Irina Jelisavac kaže za Danas da nisu još dramatične promene vremena kakve mogu da budu u novembru i decembru, ali ipak savetuje oprez za hronične pacijente, naročito hipertoničare jer može da dođe do skoka krvnog pritiska.

– Ako temperatura pada ispod 20 stepeni uglavnom se odrazi na metereopate i pacijente koji su na hroničnoj kardiološkoj terapiji. Oni koji imaju terapiju treba da je uzimaju redovno kako je propisano. Ako dolazi do skoka pritiska eventualno da se koriguje u dogovoru sa lekarom, objašnjava doktorka Jelisavac.

Za sada uobičajno posla u beogradskoj Hitnoj pomoći. Prema rečima doktorke Ivane Stefanović, Hitna pomoć u Beogradu za 24 sata primi u proseku oko 1.500 poziva.

– Nama se nije povećao ni broj poziva ni broj intervencija. To ne znači da ljudi nemaju problema, ali ono zbog čega zovu i što mi uspemo da rešimo jeste hipertenzija, jer kada temperatura pada pritisak raste. To je nešto što je očekivano. Naravno, ako ste jeli slaniju hranu to je još dodatni mehanizam, takođe ako pušite to je još jedan rizik. Suština čitave priče o vremenu jeste da ne treba da vodite računa o vremenskim uslovima, nego o faktorima rizika. Vremenski uslovi, prilike i neprilike, nisu faktor rizika ni za jednu bolest – naglašava doktorka Stefanović za Danas.

Šta kažu lekari: Na šta treba paziti kada se menjaju vremenski uslovi? 2
Foto: Beta/Mloš Miškov

Ona dodaje da svi treba da vodimo računa o faktorima rizika i da ih redovno kontrolišemo.

– Ako kontrolišete hipertenziju, šećer, ako vodite računa šta jedete samim tim kontrolišete masti i imate umerenu fizičku aktivnost vi ste već uradili puno da vama bude svejedno kakvo će vreme biti. Nešto volite više, nešto manje, ali to je pitanje prijatnosti a ne pitanje zdravlja. I ja zimu ne volim, ali je ona zdrava – dodaje ona.

Promena vremenskih prilika, kako ukazuje dr Stefanović, biće samo doprinoseći faktor za sve one ljude koji ne vode računa o svom zdravlju, koji neredovno piju svoju terapiju, što može da se završi moždanim ili srčanim udarom i komplikacijama njihovih osnovnih bolesti.

– Ako vam terapija ne odgovara onda morate da idete na redovne lekarske preglede. Na kontrole bar jednom godišnje iako je sve u redu. Mnogo je lakše i lekarima iz doma zdravlja kad vi zakažete redovnu kontrolu da vam urade EKG, krvnu sliku, poslušaju vas . I ove preventivne preglede treba iskoristiti. Svaka bolest se kontroliše i leči ako se na vreme otkrije – poručuje ona.

Prema najavama meteorologa iz RHMZ, u narednih pet dana mogući su pljuskovi sa grmljavinom, a najhladnije će biti u subotu i nedelju za kada se prognozira kiša a najniže maksimalne temperature u Beogradu neće prelaziti 14, odnosno 15 stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst