Dres kod za ovogodišnju Met Galu je „Vrt vremena (The Garden of Time)“, Vog je naglasio da treba uzeti u obzir i muzejsku postavku kako bi se u potpunosti razumela tema. Izložba nosi naziv „Uspavana lepotica: Buđenje mode“ – nema nikakve veze sa Diznijevom princezom, naravno.

To je proslava mode koja je sada toliko krhka da se više nikada ne može ni nositi (retki, arhivski komadi). Korseti i haljine iz elizabetanske ere sa lepim i nežnim dizajnom i krojevima – kojima su se nekada mnogi divili i proučavali. Izložba je podeljena na tri dela: kopno, more i nebo.

Vog je takođe predložio svim ovogodišnjim zvanicama da pre dolaska pročitaju priču „Vrt vremenna“ od J. G. Ballard (1962.), kojom je Ana Vintur bila inspirisana prilikom odabira teme, piše ELLE magazin.

Priča govori o grofu Akselu i njegovoj ženi, grofici, srećnom, zaljubljenom paru koji žive sami u mirnoj, napuštenoj utopiji. Njihov balkon gleda na netaknutu baštu, gotovo magičnog izgleda.

U daljini, ljuta rulja prilazi njihovoj vili, sve bliže i bliže, a u nastojanju da spase sebe i svoju ženu, grof počinje da trga vremensko cveće, koje je u njihovoj bašti u izobilju raslo. Sa svakim cvetom koji ubere vreme se vraća unazad. Grof bere sve do poslednjeg cveta sve dok se rulja ne vrati svojoj kući, a bašta ostaje uništena.

Šta ovo znači za goste Met Gale? Za Vog reč je o „prolaznoj lepoti“. U bukvalnijem smislu gosti imaju opciju da se pojave u odeći cvetnog dezena i komade koji su oda prirodi.

Gosti takođe inspiraciju mogu pronaći u pričama kao što su Alisa u zemlji čuda ili Lepotica i zver, ili da se oslone na elizabetnaski aspekt i da se obuku u odeću inspirisanu modom iz 16. veka.

Na dan održavanja Met Gala, Vintur je razgovarala sa Today o kodeksu oblačenja i izvinila se zbog bilo kakve zabune oko teme.

„Ova izložba je prekršila moje kardinalno pravilo“, rekla je Vintur. „Kada smo smislili naslov ‘Uspavane lepotice’, to je divno, poetično i romantično, ali nije precizno i  zapravo može predstavljati mnogo, mnogo stvari.“

EXCLUSIVE: @jennabushhager caught up with the queen of fashion, Anna Wintour, ahead of tonight’s #MetGala. pic.twitter.com/EDVJiNwcND

— TODAY (@TODAYshow) May 6, 2024

Met Gala prestavlja najznačajniju noć u svetu mode. Kroz ideju da se prikaže kako tehnologija može da udahne novi život odeći koja je previše stara i krhka da bi se mogla ponovo nositi, ove godine crveni tepih ispred Muzeja umetnosti Metropoliten bio je ispunjen raznobojnim cvetovima i  zemljanim tonovima.

Jedna od zanimljivih kreacija bila je ona koju je nosila pevačica Tyla, obučena u „peščanoj“ haljini.

Tyla at the MET Gala 2024 in a sand- inspired gown. See the details of her look here: https://t.co/cx1BCZmuzt pic.twitter.com/TN70qgzzfM

— TRUELOVE Magazine (@TrueLoveMag) May 7, 2024

Post Views: 34

Originalni tekst