S. D.danas 19:03

Šta je sve rekao Dušan Bajatović za ruske RIA Novosti: foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO)

„NATO blok su fašisti 21. veka, jer su bili usmereni na rasparčavanje Jugoslavije a sada imaju planove da odvoje Vojvodinu od Srbije“, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti Dušan Bajatović, generalni direktor kompanije Srbijagas i zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) kolacionog partnera Vučićevog SNS-a.

Ruska agencija podseća da Srbijagas zauzima oko 15 odsto energetskog tržišta u Srbiji.

Bajatovića predstavljaju kao prepedsednika Odbora SPS-a stranke koju je devedesetih osnovao tadašnji predsednik Slobodan Milošević, u Vojvodini.

„NATO su fašisti 21“, kaže Bajatović. U znak podrške svojoj tezi prisetio se da sada Evropa odbacuje rusku kulturu, rusku muziku i klasike.

„Pogledajte biografije nekih velikih lidera, pre svega u Nemačkoj. Tamo su bake i dede bili SS oficiri“, primetio je on.

Što se tiče Jugoslavije, Bajatović smatra da je postala žrtva vekovnih težnji „pre svega Nemačke i Vatikana“, zainteresovanih da utiče na katoličke Hrvate i Slovence.

„Njihova namera je bila da uz pomoć SAD i Velike Britanije sruše staru Jugoslaviju u krvi građanskog rata. Onda je ostala Savezna Republika Jugoslavija – Srbija i Crna Gora. I pocepali su i. A sada je Crna Gora u NATO-u“.

Uprkos činjenici da je intervencija NATO-a u događajima na Balkanu bila opravdana potrebom da se zaustavi krvoproliće i etničko čišćenje, Zapad je zapravo bio na jednoj strani, napominje čelnik kompanije Srbijagas.

„Pocepali su međunarodno pravo. I pokazali celom svetu da je međunarodno pravo pravilo igre za male zemlje i narode. To su pravila za male. Nema pravila za jake… Oni su pomogli Hrvatskoj da protera 250 hiljada hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Međutim, u tome za kolektivni Zapad nije bilo ničeg strašnog, 300 hiljada ljudi je proterano i sa Kosova. Srbi. Ništa, to je normalno.“

Onda su, kaže Bajatović, „bombardovali Srbiju samo da bi je opljačkali. Oduzmite nam našu zemlju – Kosovo, koja predstavlja 17 odsto srpske teritorije“, rekao je on.

U međuvremenu, čak ni raspad Savezne Republike Jugoslavije u nezavisnu Srbiju i Crnu Goru ne spasava Beograd od kontinuiranog spoljnog pritiska, kaže Bajatović.

„Oni žele četiri stvari – da uzmu Kosovo, da unište Dejtonski sporazum, da Srbija bude u NATO-u i da mi uvedemo sankcije Rusiji. Ne žele da postoji zemlja u Evropi koja nije u NATO-u i koja želi da uđe u Evropsku uniju na način da su zaštićeni njeni nacionalni interesi.

Oni sada žele da nema zemlje koja ne želi da uvede sankcije Rusiji“, rekao je Bajatović.

Zapad takođe vrši pritisak na Srbiju da ne kupuje ruski gas i, generalno, nema nikakve ekonomske projekte sa Rusijom, ali ne može da joj ponudi nikakvu alternativu.

Dakle, Srbija „podržava Rusiju i nikada neće uvesti sankcije“, uvereva Bajatović za RIA Novosti.

Uz to, Zapad kuje planove za otcepljenje Vojvodine od Srbije, po ugledu na Kosovo.

„Vojvodina – oni sada hoće i to da uzmu. Ovo će biti regionalizacija Srbije. Da uzmu još jednu trećinu teritorije Republike Srbije. To je njihov plan. Ali ako pogledate istoriju, nema ništa novo. To je uobičajena politika Nemačke i Katoličke crkve na Balkanu“, istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst