Majk Rajs (63), producent crtane serije “Simpsonovi”, u julu prošle godine spustio se zajedno sa suprugom Deniz do dna Atlantskog okeana do olupine Titanika i to u maloj podmornici koja je sada nestala tokom takve turističke ture.

On je za NJujork post ispričao kakav je ugovor morao da potpiše sa kompanijom “Oušngejt ekspedišn”, organizatorom putovanja i vlasnikom nestale podmornice Titan. Tim ugovorom kompanija se u određenim slučajevima odriče odgovornosti za slučaj smrtnog slučaja putnika u podmornici.

– Smrt uvek vreba, uvek vam se mota u mislima. Čak i pre nego što kročite na čamac (koji putnike dovodi do podmornice) postoji dug, dug ugovor o odricanju od (kompanijske) odgovornosti u kojem se smrt pominje tri puta već na prvoj strani – kazao je Rajs američkom listu.

On je rekao da je sa suprugom platio više od 100.000 dolara da bi se spustio do dna okeana i video olupinu Titanika, čuvenog broda koji je potonuo u tim vodama 1912. nakon sudara sa ledenim bregom.

– On je znao da je to veoma opasno – navela je Rajsova supruga.

As rescuers search to find the Titan, the missing submersible which disappeared while taking tourists to see the wreckage of the Titanic, CBS reporter David Pogue and The Simpsons writer Mike Reiss, who have been on the vehicle, described what it was like https://t.co/rHr3lBSspC pic.twitter.com/KfKfbH3w27 — Reuters (@Reuters) June 21, 2023

U nestaloj podmornici, koja je poslednji signal brodu koji ju je pratio poslala u nedelju, sat i 45 minuta nakon zarona, nalaze britanski milijarder Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman, francuski istraživač Pol-Anri Narželeo i Stokton Raš, izvršni direktor “Oušngejt ekspedišn”.

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici – budimo “na ti”.

Nova dimenzija novosti, vaš “Nportal.rs”.

Originalni tekst