Gradska biblioteka u Novom Sadu jedna je od najvećih u Vojvodini koja u svom sastavu ima 26 bibliotečkih ogranaka (u gradu i prigradskim naseljima). Centralna zgrada se nalazi u Dunavskoj 1.

Mi smo bili u poseti i razgovarali sa zasposlenima od kojih smo saznali da su među Novosađanima najpopularnije nagrađene knjige (Ninova nagrada, Bukerova nagrada, Nobelova nagrada). Bibliotekari redovno sastavljaju liste knjiga za preporuku što čitaocima bude od velike koristi.

Prošlu godinu su završili sa 21.000 upisanih članova. Statistika pokazuje da je među čitaocima najviše Novosađana između 30 i 45 godina. Tu su i deca, zatim penzioneri.

Biblioteka

Da biste postali član Gradske biblioteke potrebno je da se upišete i platite članarinu koja iznosi 500 dinara na godišnjem nivou i 300 dinara za decu do 14 godina.

Postoji mogućnost i porodičnog upisa u iznosu od 700 dinara. Pored toga Biblioteka na posebne datume (Dan grada, Dan knjige, Dan studenata), ali i u vreme novosadskog i beogradskog Sajma knjiga daje popust na učlanjenje od 50 odsto.

Takođe svake godine Biblioteka nagrađuje đake prvake besplatnim učlanjenjem. Naši sugrađani preko 70 godina, osobe sa invaliditetom i korisnici kućne nege dobijaju besplatno učlanjenje.

Upisom stičete mogućnost korišćenja knjižnih fondova u svim prigradskim i gradskim ograncima. U centralnoj zgradi u Dunavskoj je najveće odeljenje koje i raspolaže sa najvećim fondom, preko 65.000 knjiga je na raspolaganju čitaocima.

Čitaonica

Na prvom spratu Gradske biblioteke se nalazi čitaonica. Tu je na raspolaganju bogat fond priručnika, naučne literature, kao i periodične publikacije iz svih oblasti ljudskog znanja i umetnosti, kao i priručna literatura na stranim jezicima. Ovaj fond je zatvorenog tipa, ne može se iznositi van čitaonice.

U sklopu čitaonice je informativno – referalni centar koji članovima omogućava besplatan pristup internetu, stručnu pomoć u pretraživanju elektronskih izvora i tematsko pretraživanje interneta.

U sklopu Gradske biblioteke je i Digitalni omladinski centar i bibliotečki ogranak Anica Savić Rebac gde možete pronaći knjige na 12 svetskih jezika. Ogranak ima razvijene aktivnosti, saradnju sa ambasadama, izdavanje publikacija za učenje i drugo.

Za decu ima i posebno Dečije odeljenje koje takođe raspolaže sa bogatim književnim fondom.

Osim osnovnih bibliotečkih funkcija koje obavlja, Biblioteka nudi i veoma bogat i raznovrstan kulturni program: književne večeri, tribine, predavanja, izložbe, promocije knjiga, kreativne radionice, festivale i razne druge manifestacije.

Svoju, u osnovi, humanističku misiju da služi ljudima, Biblioteka zasniva na poštovanju tradicije i trajnih vrednosti. Takođe poseduju i on line platformu, on line kvizove, izložbe, stalno nešto novo uvode kako bi bili u skladu sa zahtevima nove generacije korisnika i aktuelnog vremena.

Ukoliko već niste naša preporuka je da posetite Gradsku biblioteku, učlanite se i uživate u svetu knjiga.

Dečak čita knjige psima u prihvatilištu da životinje ne bi bile usamljene

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)