Vojvoda od Saseksa vratio se u Veliku Britaniju.

Nakon što je njegovom ocu kralju Čalrsu, posle hirurškog zahvata i problema s uvećanom prostatom dijagonistfikovan rak, princ Hari pohitao je iz Los Anđelesa u London.

Bakingemska palata saopštila je u ponedeljak da je kralju, koji je na presto stupio pre 17 meseci, rak dijagnostifikovan prilikom lečenja benignog uvećanja prostate, ali nije otkriveno od kog raka boluje. Međutim, iako Bakingemska palata nije želela da da više detalja o Čarlsovom stanju, Riši Sunak je u intervjuu za BBC Radio 5 izjavio da je rak „rano primećen“.

Kralj Čarls je ubrzo po dobijanju dijagnoze odložio sve svoje javne dužnosti, i već je započeo s procesom medicinske nege pod nadzorom svog specijalističkog tima lekara. Izvor iz palate je za britanski Telegraf rekao: „On je u svojoj uobičajeno dobroj formi u svakom pogledu, samo je malo frustriran što je njegovo stanje uticalo ne samo na njegove sopstvene planove već i na tuđe.“

Harijeva poseta podstakla je spekulacije u ostrvskim medijima da bi po svoj prilici moglo da dođe i do poboljšanja odnosa između njega i njegovog brata, ali princ Vilijam, čija se supruga Ketrin, princeza od Velsa, oporavlja od abdominalne operacije, navodno ne planira da se sastane s Harijem.

Međutim, iako od susreta s bratom Vilijamom najverovatnije neće biti ništa, Hari je juče posetio oca Čarlsa i kraljicu Kamilu u porodičnoj kući u Sandringemu, a prema pisanju britanskih medija, Hari će za vreme svog boravka na Ostrvu odsedati u jednom od londonskih hotela, jer je njemu i njegovoj supruzi, otkako su prošle godine napustili Vindzor, potrebna „zvanična pozivnica“ da bi mogli da ostanu kod kraljevske porodice na „zaštićenoj imovini“.

Vilijam će se tako danas vratiti kraljevskim dužnostima po prvi put od kada je njegova supruga podvrgnuta operaciji abdomena, a njegovom ocu dijagnostikovan rak, i u sredu bi trebalo da obavi ceremoniju investiture u zamku Vindzor. Budući kralj se povukao sa svoje uloge pre tri nedelje kako bi se brinuo o princezi od Velsa nakon što je provela 13 dana u bolnici oporavljajući se od operacionog zahvata. 

A šta će se dalje u kraljevskoj porodici i Velikoj Britaniji dešavati, o tome je gostujući u Newsnight na N1 Zagreb pričao stručnjak za protokol Zdeslav Perković.

Ono što može da se dogodi, objasnio je Perković, jeste da princ Vilijam postane “counselor of state“, što ima manji obim delovanja i za kraće vreme, napominjući da bi došlo do drugog scenaria ukoliko bi se stanje kralja Čarlsa pogoršalo.

„Ako dođe bolesti i duha i tela, tada se potpisuje jedna izjava koju potpisuje kraljica Kmaila, lord chancellor, Speaker of the House of Commons, najviše pravosudne funkcije u Velikoj Britaniji. Potrebna su tri potpisa, a pet je maksimum i tu se automatski pokreće procedura. Tada Vilijam postaje kralj, ima sva ovlašćenja kao kralj“, kazao je Perković.

Prema pisanju Njujork Tajmsa očekuje se da će kraljica Kamila, princeza Ana i Sofi, vojvotkinja od Edinburga, apsorbovati neke od njih. Ali očekuje se da će najviše Čarlsovih dužnosti spasti na njegovog sina Vilijama, princa od Velsa, prestolonaslednik. 

Post Views: 83

Originalni tekst