Američki zvaničnici potvrdili su da je Izrael izveo vojnu operaciju protiv Irana. Zvaničnici su rekli da je Izrael u četvrtak upozorio Bajdenovu administraciju da će do udara doći u narednih 24 do 48 sati.

Kako prenosi CNN, Izraelci su uveravali američke zvaničnike da neće gađati iranska nuklearna postrojenja.

Iranski državni mediji javili su da je protivvazdušna odbrana aktivirana nakon izveštaja o eksplozijama u blizini velike vazdušne baze u blizini grada Isfahana. Viši komandant iranske vojske rekao je da u Isfahanu nije bilo štete, prenosi Gardijan.

Isfahan je lokacija koja je povezana sa iranskim nuklearnim programom, tamo se nalazi i iranski centar za obogaćivanje Natanza.

Državna televizija izvestila je da su sve lokacije u toj oblasti „potpuno bezbedne“, a nuklearna kontrola UN-a, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), potvrdila je da na nuklearnim lokacijama nema štete.

Vazdušna baza blizu Isfahana dugo je bila dom iranske flote američkih F-14 Tomcats – kupljenih pre Islamske revolucije 1979. godine.

Aerodromi u Teheranu, Širazu i Isfahanu su zatvoreni, a letovi su odobreni iz zapadne polovine Irana, objavio je sajt za praćenje letova FlightRadar24.

U 8 sati ujutro, po lokalnom vremenu, neki aerodromi su ukinuli ograničenja, javili su lokalni mediji u Iranu. FlyDubai, sa sedištem u UAE, otkazao je sve letove za iransku prestonicu.

Tenzije širom regiona ostale su visoke, nakon što je Iran u subotu lansirao stotine bespilotnih letelica, kao i krstarećih raketa prema Izraelu. To je bio prvi direktan napad Islamske Republike na jevrejsku državu, kao odgovor na napad koji je Izrael 1. aprila izveo na iransku diplomatsku zgradu u Siriji. U Damasku su ubijeni visoki zvaničnici iranske Islamske revolucionarne garde i osam drugih oficira.

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je u četvrtak za CNN da će, ako Izrael odluči da uzvrati, odgovor Teherana biti trenutan. „Ako izraelski režim još jednom počini veliku grešku, naš odgovor će za njih biti odlučan, konačan i žalosan“, rekao je Hosein Amir-Abdolahian.

Post Views: 24

Originalni tekst