Britanskom kralju Čarslu III dijagnostifikovan je rak, objavila je Bakingemska palata, a kako je najavljeno, dok on zbog lečenja bude odsutan iz javnog života, njegove dužnosti preuzeće drugi članovi familije. Kako će ovo uticati na kraljevsku porodicu, objasnio je stručnjak za protokol Zdeslav Perković.

Gostujući u Newsnight na N1 Zagreb, Perković je kazao da je kraljevska porodica po pravilu vrlo zatvorena oko zdravstvenih pitanja svojih članova, ali da je kralj Čarls odlučio da bude otvoren oko svoje dijagnoze.

“Vrlo je zanimljivo da je kralj odlučio biti vrlo transparentan sa svojom dijagnozom, želio je da podstakne svest o ovoj bolesti. Odlučio je da bude vrlo otvoren i to je izazvalo vrlo pozitivne reakcije”, kazao je Perković.

Perković navodi da u ovom slučaju abdikacija nije moguća.

“Velika Britanija ima kraljevsku porodicu koja ima jedan pridev koji ih čini specifičnom u odnosu na druge kraljevske porodice – oni su sveštenička porodica, sveštenička monarhija“, pojasnio je.

Ono što može da se dogodi, nastavio je, jeste da princ Vilijam postane“ counselor of state“, to ima manji obim delovanja i za kraće vreme.

„Nemojte zaboraviti da kralj i kraljica imaju i pravo da raspuste parlament“, dodao je Perković.

Drugi scenario je ako se stanje kralja pogorša.

„Ako dođe bolesti i duha i tela, tada se potpisuje jedna izjava koju potpisuje kraljica Kmaila, lord chancellor, Speaker of the House of Commons, najviše pravosudne funkcije u Velikoj Britaniji. Potrebna su tri potpisa, a pet je maksimum i tu se automatski pokreće procedura. Tada Vilijam postaje kralj, ima sva ovlašćenja kao kralj“, kazao je Perković.

Šta će dalje biti, zavisi od čitavog niza događaja, napomenuo je.

„Rak je u ranoj fazi. Već se iz nekih objava vidi da je podvrgnut testovima i hemoterapiji. Umanjio je svoje kraljevske dužnosti. Sutra je jedan gala događaja, ceremonija dodele odlikovanja najzaslužnijim činovnicima Ujedinjenog Kraljevstva iz politike diplomatije, vojske, umetnosti… Odlučeno je da će princ Vilijam  biti taj koji će davati odlikovanja”, kazao je Perković.

Post Views: 6

Originalni tekst