Istoričar Milan St. Protić ocenio je da se situacija u Srbiji uzburkala sa protestima protiv litijuma, kao i da ga je iznenadio toliki broj ljudi.

Istakao je da vidno nedostaje politička artikulacija protesta i da mu izgleda kao da se opozicione stranke nalaze u nokdaunu, posle izbora u decembru i junu, „sa tim samoubilačkim potezom koji su povukli i stoga doživeli katastrofalan poraz u junu, oni od toga ne mogu da se oporave“.

„(Opozicija) se kao ošamućeni bokser drži za konopce, za ono što im je sigurno pod navodnicima, a to su mesta u parlamentu, jer tu su na sigurnom tlu, ako iskorače iz toga boje se da će biti i gore nego ranije“, kaže St. Protić za N1, navodeći da se opozicija boji da bi se možda gnev naroda mogao okrenuti protiv njih.

Da bi protesti dali rezultat, kako kaže, mora da postoji neka poliitčka organizacija, neki politički pritisak, „to ne vidimo ovde, ovo su spontani skupovi ljudi u organizaciji NVO, iz tog iskoračiti u istinski politički argument koji treba da da posledicu, a to znači totalno odustajanje od iskopavanje litijuma, čini mi se da fali“.

Post Views: 7

Originalni tekst