Srpsko tužilaštvo odbacuje optužbe crnogorskog tužioca za mešanje u slučaj terorizma u Crnoj Gori

Tužilaštvo Srbije za organizovan kriminal odbacilo je danas optužbe glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića da se "grubo umešalo" u krivični predmet koji se odnosi na pokušaj terorizma, a koji se vodi pred nadležnim državnim organima u Podgorici.

Tužilaštvo za organizovani kriminal
Tužilaštvo za organizovani kriminal

Tužilaštvo je u saopštenju navelo od svog osnivanja ima neposrednu komunikaciju i saradnju "na zavidnom nivou" sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore.

"Takva saradnja je postojala i u konkretnom predmetu i započeta je već sa prvim saznanjima koja su se odnosila na kriminalne aktivnosti koje su, po tadašnjoj proceni, bile usmerene na ugrožavanje sigurnosti i bezbednosti najviših predstavnika državnih organa Crne Gore", stoji u saopštenju.

Navodi se da su sva saznanja i informacije kojima je tužilaštvo raspolagalo podeljene sa Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore "u vreme kada se do njih dolazilo i na način kako je to predviđeno međunarodnim konvencijama o pružanju međunarodne pravne pomoći i Ugovorom o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima između Srbije i Crne Gore".

"Sve radnje koje su preduzete u ovom periodu od strane Tužilaštva za organizovani kriminal, a u vezi su sa krivičnopravnim događajem koji je bio i još uvek je kako je to navedeno u pismu glavnog specijalnog tužioca Crne Gore, predmet krivičnog postupka pravosudnih organa te države, obavljene su na osnovu detaljnih zahteva Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za pružanje međunarodne pravne pomoći", piše u saopštenju.

Prethodno je Tužilaštvo za organizovani kriminal uzelo izjavu od Mirka Velimirovića, koji je pred crnogorskim pravosudnim organima priznao učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora u toj zemlji 2016, zbog čega je pravosnažno osuđen na šest meseci zatvora.

Reagovao je glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić koji je ocenio da "uzimanje obaveštenja u svojstvu građanina od pravnosnažno osuđenog Velimirovića u krivičnom postupku 'terorizam u pokušaju', predstavlja presedan koji jasno pokazuje nameru mešanja u krivični postupak koji se vodi pred nadležnim sudom druge države".

"U konkretnom slučaju mogli ste da saslušate Velimirovića na okolnosti postojanja osnova ili osnovane sumnje da je neko, uključujući i glavnog specijalnog tužioca, izvršio krivično delo, ali niste mogli prikupljati obaveštenja na okolnosti izvršenja krivičnih dela za koja je ovo lice već pravnosnažno osuđeno", naveo je ranije Katnić i dodao da se u vezi te krivično pravne stvari Velimirović zjašnjavao pred Vašim tužilaštvom.

"Već je sproveden izviđaj, istraga i glavni pretres nakon kojeg je Viši sud u Podgorici donio prvostepenu presudu, a u toku je i postupak po žalbi pred Apelacionim sudom", naveo je Katnić.

U pismu srpskom tužiocu još se navodi i da su zbog pritisaka pripadnika BIA Srbije i pomoći dijela srpskog tužilaštva, tri svedoka u slučaju „državni udar“ promenili iskaz u odnosu na onaj koji su dali u sudskom postupku koji je vođen u Višem sudu u Podgorici.

Radi se o svedocima Saši Sinđeliću, Slavku Nikiću i Mirku Velimiroviću, koji su svedočili tokom sudskog postupka o pokušaju nasilnog rušenja crnogorske vlasti na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, kupovini i dopremanju oružja te angažmanu ljudstva; a koji su potom u Srbiji, što javno što u pisanoj formi saopštili, da su bili navodno prisiljeni da daju takve iskaze.

Advokat odbrane u ovom slučaju Dražen Medojević za Radio Slobodna Evropa je ocenio da izjava svedoka saradnika Mirka Velimirovića da je pod pritiskom crnogorskog tužilastva lažno svedočio protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića logična i da bi mogla da utiče na odluku Apelacionog suda u tom procesu.

Prvostepena presuda protiv optuženih u slučaju državni udar je doneta u maju 2019. godine kojom su osuđeni svi optuženi.

Kakve su bile reakcije zvaničnika Srbije nakon hapšenja, koji su „elementi inostranosti“ u celom slučaju i ko su osuđeni državljani Srbije pogledajte u prilogu Insajdera.

Izvor: Beta, RSE, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article