BEOGRAD, 8. januar 2021, (Njuz) – Srbija je spremna da reaguje ako australijske vlasti ne dozvole Novaku Đokoviću ulazak u zemlju, a o ozbiljnosti situacije svedoči i to što su avioni srpske vojske jutros nadletali kaveze sa kengurima u “Beogradskom zoološkom vrtu”.

Podsećamo, najbolji teniser sveta zadržan je na aerodromu zbog problema sa vizom, a ugroženo mu je i učešće na ovogodišnjem “Australian openu“.

– Srbija neće mirno posmatrati maltretiranje naših građana bilo gde u svetu – jasan je ministar odbrane Nebojša Stefanović – Država i vojska su spremne da odgovore na svaku provokaciju i jasno pokažu da ćemo uvek braniti naš narod. Svi budno pratimo dešavanja u Australiji i nadamo se da će diplomatija i razum pobediti. Po naređenju predsednika Aleksandra Vučića, vojska je stavljena u pripravnost kako bi predupredila eskalaciju problema i svima pokazala da smo ozbiljni u našim namerama – istakao je on.

Tokom dana, “migovi” srpske vojske su više puta, u niskom letu, nadleteli kaveze u kojim žive kenguri, a u samoj blizini je primećeno kretanje kopnenih snaga. Vojnopolitički analitičari smatraju da je to dobar potez i da Srbija mora da pokaže odlučnost u ovoj situaciji.

– Reakcija možda izgleda malo preterano, ali je potpuno primerena trenutku – smatra Đorđe Spasić sa “Instituta za međunarodnu bezbednost i zolje” iz Sremske Kamenice – Važno je međunarodnoj zajednici poslati jasnu poruku da Srbija stoji uz svoje građane, ma gde se oni nalazili. Moji izvori javljaju da je ovakav potez srpske strane izazvao pravu pometnju u australijskoj vladi i vojnom vrhu. Po onome što čujem, tamošnje vlasti spremaju izlaznu strategiju kako bi se iz neugodne situacije izvukli sa što manje političkih posledica i gubitaka – objasnio je Spasić.

Izvori iz zoološkog vrta javljaju da su kenguri zabrinuti zbog zatezanja odnosa između dve države i pozivaju obe strane da što pre pronađu kompromisno rešenje.

Bojan Savić

The post Srpski migovi nadletali kaveze sa kengurima u Beogradskom zoološkom vrtu appeared first on Njuz.net.

Original Article