Srpska lista predala žalbu Ustavnom sudu: Po Ustavu Kosova nam pripadaju dva ministarska mesta

Srpska lista predala je danas u ime deset poslanika Srpske liste i poslanika Jedinstvene goranske partije žalbu Ustavnom sudu pošto im je u novom kabinetu Aljbina Kurtija pripao jedan resor.

Srpska lista Foto: Facebook/Srpska lista
Srpska lista Foto: Facebook/Srpska lista

„Žalbom se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade u Prištini od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva“, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Srpska lista očekuje da će Ustavni sud odlučivati u skladu sa ustavnim pravom poštujući prava interese srpskog naroda, ali i ostalih nevećinskih zajednica.

„Ističemo da je odluka da se Srbima uskrati pravična zastupljenost u institucijama na centralnom nivou protivna svim pravnim aktima. Naglašavamo da nama ministarska mesta nisu potrebna zarad tih mesta, već kao sredstvo kojim se unapređuju uslovi u kojima naš narod živi na Кosovu i Metohiji“, stoji u saopštenju.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ponovo je izabran za predsednika Vlade Kosova, nakon što ga je u Skupštini podržalo 67 poslanika, šest više od neophodne većine.

U novoj Vladi Kosova, Srbima je dodeljeno jedno ministarsko mesto -predsednik Srpske liste Goran Rakić je preuzeo dužnost ministra za zajednice i povratak od svog prethodnika.

Šef poslaničke grupe Srpske liste Igor Simić, je prilikom izbora Vlade rekao je da se krši zakon i zagarantovana prava, navodeći da Srpskoj listi, koja je predala 11 potpisa poslanika, sleduju dva, a ne jedno ministarstvo.

Simić je tada najavio da će zbog toga Srpska lista pravdu zatražiti pred Ustavnim sudom i da neće glasati za vladu.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article