Sreten Lukić vraćen u pritvor u Hagu sa izdržavanja kazne u Poljskoj

Sudski Mehanizam u Hagu vratio je penzionisanog generala MUP Srbije Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, sa izdržavanja kazne u Poljskoj u sudski pritvor u Sheveningenu.

Izvor: N1: Hag
Foto: Izvor: N1 / Hag

Kako piše u danas objavljenoj odluci predsednika suda Karmela Ađijusa, vlasti Poljske obavestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju tamošnji zakon predviđa za dela za koja je osuđen, i zbog toga više ne može biti u zatvoru u toj zemlji.

Po odluci sudija Ađijusa, Lukić će u haškom pritvoru biti privremeno, dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Lukić se Haškom tribunalu dobrovoljno predao 2005. godine. On je podneo zahtev za prevremeno oslobađanje, budući da mu je dve trećine kazne izdržao 12. maja 2019, ali sudija Ađijus o tom zahtevu još nije odlučio.

Generala Lukića (63), koji je za vreme rata na Kosovu bio načelnik Štaba MUP Srbije, Tribunal je 2014. pravosnažno osudio na 20 godina zatvora.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata. Prvostepenom presudom, 2013, Lukić je bio osuđen na 22 godine zatvora.

Zajedno sa Lukićem, pravosnažno su 2014. bili osuđeni i bivši potpresednik vlada SRJ Nikola Šainović na 18 godina zatvora i bivši komandant Treće armije Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković na zatvorsku kaznu od 22 godine.

Oni su presudom bili označeni kao kao ključni učesnici "u zajedničkom zločinačkom poduhvatu" nasilnog proterivanja stotina hiljada albanskih civila sa Kosova od marta do juna 1999, čiji je cilj bila – kako je tvrdila i optužba – "promena etničke ravnoteže radi zadržavanja srpske kontrole" nad pokrajinom.

Ratnom komandantu Prištinskog korpusa generalu Vladimiru Lazareviću, Tribunal je zbog pomaganja i podržavanja zločina na Kosovu tada izrekao kaznu od 14 godina zatvora, a načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđen je na kaznu od 15 godina zatvora.

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je krivice posle prvostepenog suđenja.

Šainović, Ojdanić i Lazarević pušteni su na prevremenu slobodu pošto su izdržali dve trećine kazne.

General Pavković kaznu izdržava u Finskoj, a general Lukić bio je u zatvoru u Poljskoj do danas objavljene odluke sudije Ađijusa, koja je doneta 12. januara.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article