Srbiji u prvoj polovini godine 345.600 doza vakcine AstraZeneka iz programa Kovaks

Srbija bi u prvoj polovini 2021. godine iz mehanizma Kovaks trebalo da dobije 345.600 doza vakcine "Astra-Zeneke" protiv kovida 19, obajvljeno je u prvoj prognozi Alijanse za vakcine Gavi.

Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija protiv koronavirusa na Beogradskom sajmu Foto: Srđan Ilić

U prognozi tzv. indikativne distribucje za prvi i drugi kvartal 2021. godine obuhvaćeno je preko 130 zemlja učesnica programa Kovaks kojima bi u prvim isporukama trebalo da bude isporučeno 1,2 miliona vakcina američke kompanije "Fajzer" i nemačkog "Bionteka" i preko 350 milona doza vakcine "Astra-Zeneke", koja još čeka odobrenje Svetske zdravstvne organizacije (SZO).

Kada su zemlje regiona u pitanju, posle Srbije, najveći broj vakcina "Astra-Zeneka" trebalo bi da dobije BiH (153.600 plus 23.400 doza "Fajzera"), Albanija (141.600), Severna Makedonija (103.000) i Crna Gora (84.000).

Program Kovaks za raspodelu vakcina protiv kovid- 19, koji podržavaju UN najavio je danas da će zemljama u razvoju distribuirati 100 miliona doza do kraja marta i još 200 miliona do jula, nadajući se da će one stići u vakcinaciji bogate zemlje u kojima se ona uveliko odvija.

U Gavi navode da je ova distribucija namenjena kao privremena smernica učesnicima Kovaks mehanizma za prvi krug raspodele doza, odnosno da nije obavezujuća i može biti podložna promenama posebno kada je reč o proizvodnim ili operativnim ograničenjima.

Dodaje se da ukupne doze planirane za prvu isporuku Kovaksa pokrivaju u proseku 3,3 odsto ukupne populacije od 145 učesnika i da je to u skladu sa ciljem Alijanse za vakcine da se u prvoj polovini godine dostigne najmanje tri odsto stanovništva u svim zemljama, dovoljno da zaštiti najugroženije grupe kao što su zdravstveni radnici.

Izvor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article