Reprezentacija Srbije završila je učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, nakon što je u trećem kolu grupne faze takmičenja remizirala sa Danskom rezultatom 0:0 i time zazela poslednju poziciju u grupi C.

Izveo se Dragan Stojković Piksi na teren nešto drugačiji sastav. Mijailović se vratio takmičarskom reprezentativnom fudbalu nakon 12 godina, a uz njega su ovog puta – za razliku od utakmice sa Slovencima – startovali Gudelj i Samardžić. Na klupi su na početku bili Tadić i Mladenović, dok je Vlahović prepustio mesto Mitroviću u napadu.

Težina velikog uloga osećala se od prvog minuta utakmice. Nervozno su ušli u meč i Srbija i Danska, pa na polovini prvog dela utakmice gotovo da nije bilo velikih oscilacija. Posed lopte bio je približno isti, uz nešto bolju kontrolu i stabilniju igru Hjulmandove ekipe.

Prvi su zapretili Danci u 22. minutu. Gudelj je izgubuio loptu na dvadesetak metara od gola, a razuđena odbrana Srbije nije uspela da odgovori na brzu reakciju Eriksena. Prvi šut u okvir gola i sjajna odbrana Rajkovića.

Već u sledećem minutu stvorila se gužva u srpskom petercu ali su naši nekako uspeli da otklone opasnost. Danci su dobili korner,

Eriksen je potom centrirao ali se zafelširana lopta vratila iz gol auta pravo na noge Vindu, koji usput pravi i faul nad Rajkovićem i uspeva da umuva loptu u gol. Naravno, bio je poništen.

Hejlund je u 39. minutu uputio drugi i poslednji šut u okvir gola za Dance, ali Rajković je ponovo bio siguran. Do kraja utakmice zabeležen je još jedan Vindov šut koji je otišao „nebu pod oblake“,

Srbija na pauzu odlazi sa jednim udarcem na gol.

Desetak minuta po povratku, Srbija je uspela da dođe do opasne šanse. Tadić je proigrao Jovića koji se probio kroz zadnju liniju i namestio Andersenu asistenciju čija intervencija završava u sopstvenom golu. Međutim, kako je Jović krenuo na loptu iz ofsajda, gol je odmah bio poništen, a Srbija ostaje na jednom šutu ka golu protivnika.

Danci su nastavili sa intenzitetom i mnogo lakše uspevali da dođu u priliku za šut. Istina, dobar broj šuteva je odlazio daleko preko gola. U 65. minutu Vestergor je ostao nepokriven usred šesnaesterca i uspeo da dohvati loptu glavom, ali je Rajković ponovo bio mirne ruke.

U 67, i 73. minutu Piksi je uveo Vlahovića i Mladenovića, i od tog momenta Srbija je igrala sa tri špica. Kao da se Srbija na trenutak probudila, međutim, osim nekoliko polušansi, nije bilo konkretnijih šansi.

Deset minuta pred kraj utakmice, Srbija je bila u danskom šesnaestercu. Bila je to prva opasna prilika za Srbiju na meču. Vlahović je odlično dodao do Mitrovića, koji se izborio za poziciju, ali i šutirao pored gola Kaspera Šmajhela.

Srbija preuzela inicijativu i do kraja meča brže dolazila do gola. Morao je da uđe Sergej Milinkonić-Savić pri samom kraju meča da bi Srbija zabeležila prvi udarac u okvir gola.

Na kraju, reprezentacija Srbije završava svoje učešće na turniru sa dva boda i jednim postignutim golom u tri utakmice. Utakmica između Engleske i Slovenije završena je istim rezultatom, tako da je prvo mesto zauzela Engleska, drugo Danska, a treće Slovenija, sa realnim šansama za opstanak na turniru.

Post Views: 28

Originalni tekst