Srbija povećala vlasnički udeo u Er Srbiji, udeo od 31 odsto platila 100 miliona evra

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto, prenosi RTS. Etihad je postao vlasnik 49 odsto udela u Er Srbiji za 40 miliona evra. Sada je Er Srbija 31 odsto udela platila 100 miliona evra.

Air Serbia, Srđan Ilić
Air Serbia, Srđan Ilić

Kako navodi javni servis, uvećanje osnovnog kapitala društva, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti kovid-19.

"Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom korona virusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja," izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor "Er Srbije".

On je dodao da su "na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu."

Ta uredba, navodi se, u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije, uključujući i dokapitalizaciju.

Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede.

Dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta je na zahtev Er Srbije, u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

Da je EU dozvolila dokapitalizaciju naveo je početkom decembra i ministar finansija Siniša Mali. Prethodno je Fiskalni savet u svojoj oceni Predloga zakona u budžetu za narednu godinu ocenio da pandemija jeste posebno pogodila sektor avio saobraćaja, ali nije činilac koji je najzaslužniji za poteškoće u poslovanju Er Srbije.

Savet je procenio da je za saniranje problema u poslovanju Er Srbije u kratkom roku potrebno bar 200 miliona evra (što je više od 60 odsto ukupnih prihoda iz 2019) što je, kako navode, znatno više nego što evropske zemlje pomažu svojim avio kompanijama (u proseku pokrivaju 35 odsto prihoda).

U više navrata nadležni ministri i predsednik Srbije najavljivali su nastavak državne pomoći ovom preduzeću.

"Znam koliko ste gubitaka pretrpeli, nemojte da brinete, vaša budućnost je zagarantovana. Kad vam to kažem onda znajte da je to tako. Plate i posao su vam takođe zagarantovani, budućnost Er Srbije je zagarantovana. Ulagaćemo još više i mnogo više u Er Srbiju, sada više nema tehničkih smetnji jer Evropska unija dozvoljava državnu pomoć i dokapitalizaciju", rekao je u aprilu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poslovanjem Er Srbije Insajder se bavio u serijalu Srpsko-arapska posla.

Izvor: RTS, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article