I srpska i ruska strana saopštile su da će se od 1. juna nastaviti nesmetani transport ruskog gasa ka Srbiji. Novi aranžman biće potpisan na tri godine, za kontinuiranu isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Cena, po naftnoj formuli, što znači da će bit nešto veća od sadašnjih 270 dolar za hiljadu kubnih metara.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio takve uslove da ćemo imati najbolјu cenu gasa u Evropi i sigurno snabdevanje tokom zime. Reč je o ceni po takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će cena gasa biti od 310 do 408 dolara za hilјadu kubnih metara gasa.
Ostaje da se završe pregovori oko dodatnih 800.000 kubika gasa, jer Srbija zimi troši više od šest miliona dnevno, koliko će stizati prema novom aranžmanu.
Ostaje, takođe, da se vidi i kakve će biti reakcije Zapada na ovaj novi srpsko-ruski aranžman. Jer, gas nije samo berzanska roba već geopolitičko oružje, koje se poprilično koristi, pogotovo na re..Original Article