U SRBIJI se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a centralna manifestacija se održava u Kruševcu.

СРБИЈА ОБЕЛЕЖАВА ВИДОВДАН: Седница Владе и низ свечаности у Крушевцу (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane

za live embed

Vučević: Vidovdan je ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Kruševcu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdan i 635. godišnjice Boja na Kosovu, da je Vidovdan ugaoni kamen naše kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje smo kao narod prošli u istoriji.

– Sa pravom smo danas u carskom gradu, Kruševcu, na obeležavanju jednog od najvažnih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, Vidovdanu. Ovaj dan obeležavamo 635 godina. I naravno postavlja se pitanje zašto je to tako ili kako je to moguće da jedan praznik, jedan datum, jedan narod obeležava više od šest vekova. Vidovdan je dan, kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost – rekao je Vučević.

On je istakao da sudbonosni 28. jun nije samo datum u nekom kalendaru, već momenat koji simbolizuje otpornost, požrtvovanost i ono sve što je dobro u nama.

– Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči. Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu, rod i veru, pre Kosova, na Kosovu i posle Kosova. Među njima na prvom mestu sveti knez Lazar koji se 1389. godine pre privoleo nebeskom nego prolaznom zemaljskom carstvu. Lazar je doneo odluku da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega, što oličava duh Vidovdana. A to je biranje časti umesto potčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše utamničene ropskim lancima niti mogu da shvate, niti da razumeju – naglasio je Vučević.

On je istakao da je taj kolosalni boj duboko urezan u nacionalnu svest, podsećajući nas na visoku cenu slobode.

Ministar Gašić učestvovao u litiji povodom Vidovdana

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovali su danas u litiji u Kruševcu, povodom obeležavanja velikog praznika – Vidovdana.

Molitveni hod uz mošti Svetog kneza Lazara, od crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima, predvodio je arhiepiskop i mitropolit kruševački David, koji je na kraju litije održao pomen kosovskim i svim stradalim srpskim junacima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane

Dodaje se da su u litiji su tradicionalno učestvovali pripadnici Vojske Srbije. Ranije danas, u crkvi Lazarici održana je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio arhiepiskop i mitropolit kruševački David, sa sveštenstvom.

Završena svečana sednica Vlade Srbije u Kruševcu

U Gradskoj kući u Kruševcu završena je svečana sednica Vlade Srbije održana povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu. Pored premijera Miloša Vučevića, sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Povodom Vidovdana poseban prikaz naoružanja i vojne opreme u Kruševcu

U okviru obeležavanja Vidovdana građani će na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama moći da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Biće prikazana i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a do sada nisu predstavljena javnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Počela svečana sednica Vlade Srbije u Kruševcu

Svečana sednica Vlade Srbije povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu počela je danas u Gradskoj kući u Kruševcu.

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici prisustvuju svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Kako je najavljeno, po završetka svečane sednice premijer će položiti vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu i obratiti se, nakon čega je predviđen obilazak Taktičko – tehničkog zbora, odnosno prikaz naoružanja i opreme.

Premijer Vučević je jutros u Ravanici prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara – 28. jun. Premijer Vučević i gosti su se poklonili ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalili sveće. Nakon toga, prisustvovali su liturgiji koju je služio episkop braničevski Ignjatije i sveštensto SPC. 

MSP: U Vidovdanu se ogleda naše slobodoljublje i moralna suština

Srpski narod danas obeležava dan nacionalnog ponosa i jedinstva – Vidovdan u kojem se ogleda naše slobodoljublje i moralna suština, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u vidovdanskoj čestitki.

MSP je na nalozima na Instagramu i platformi Iks naveo da je Vidovdan i praznik koji nas neraskidivo veže za Kosovo i Metohiju, gde srpski narod i danas iz vidovdanske etike crpi snagu za opstanak, uprkos svom nasilju i obespravljivanju kojem je izložen.

„Srpski narod danas obeležava dan nacionalnog ponosa i jedinstva – Vidovdan. U tom prazniku ogleda se naše slobodoljublje i moralna suština. To je i praznik koji nas neraskidivo veže za Kosovo i Metohiju, gde srpski narod i danas iz vidovdanske etike crpi snagu za opstanak, uprkos svom nasilju i obespravljivanju kojem je izložen. Srećan Vidovdan“, navodi ministarstvo.

U Ravanici parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima

U Manastiru Ravanica počeo je danas parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima, kome prisustvuju predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i više ministara.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Parastos je deo ceremonije obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara – 28. jun.

Parastosu, koji služe vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC, prisustvuju i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanja Starović, koji je ujedno i predsednik Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar kulture Nikola Selaković.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Premijera su u manastirskoj porti dočekali vladika Ignjatije i igumanija manastira mati Marija.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je najavljeno, gosti će po završetku parastosa otići da se poklone ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upale sveće, nakon čega će vladika Ignjatije i sveštenstvo služiti liturgiju.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst