Srbija najveći pojedinačni „strani” investitor (Emisije)

Fabrika guma Ling Long, fabrika čokolade Beri Kalebo, kol centar NCR, fabrike autokablova Jura, Leoni…ovo su samo neke od stranih kompanija koje su u Srbiji pokrenule ili tek planiraju da pokrenu proizvodnju uz subvencije države.

Nakon 15 godina subvencionisanja, Srbija nastavlja da podstiče, uglavnom strane ulagače iz oblasti niskotehnološke industrije, iako do danas nije podvučena crta o rezultatima i realnim efektima tih ulaganja.

Radnici, kablovi
Radnici, kablovi

Istraživanje Insajdera o uslovima i rezultatima dodele subvencija koje je emitovano 2016. u tri emisije “Insajder bez ograničenja” pokazalo je da se novac za privlačenje stranih investicija godinama neodgovorno trošio i to bez ikakve kontrole i strategije.

Tek nakon emitovanja prve epizode serijala, Ministarstvo privrede je u maju 2016. izradilo kratak dokument čiji je naslov „Pregled stanja“, u kojem su potvrđene brojne zloupotrebe prilikom dodeljivanja novca iz budžeta od 2006 do 2013.

U ovom pregledu između ostalog stoji da „nisu postojale osnovne evidencije čak ni tabelarne u smislu faze u kojoj se nalaze projekti čime je stvoren gotov brisan prostor za raznorazne manipulacije i zloupotrebe kao i da nije postojala nikakva kontrola ovih ugovora od strane države u smislu opravdanosti dodele sredstava“.

Neposredno nakon objavljivanja tog dokumenta, najavljeno je da će u saradnji sa ekspertima Svetske banke biti urađena sveobuhvatna analiza efekata davanja državnih subvencija.

Ta analiza je objavljena krajem 2017. godine a pokazala je da broj novih radnih mesta u Srbiji ne bi bio drastično manji i bez subvencija koje država daje investitorima.

Prema izveštaju Svetske banke Srbija je u periodu od 2005. do 2016. iz budžeta isplatila 170,9 miliona evra kao subvencije za otvaranje novih radnih mesta.

Problem je međutim što osim direktnih novčanih davanja ova analiza nije uzela u obzir i sve ostale troškove države koji su neretko deo podsticaja: od ustupanja investitorima zemljišta bez naknade, preko ulaganja u infrastrukturu, oslobađanja od PDV-a, poreza i doprinosa.

Pogledajte istraživanje Insajdera o tome koliko je Srbija do sada dala novca stranim investitorima i kako je taj novac trošen.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article