Državna pomoć mladima od sto evra, za šta je neophodna lična karta, dovela je do gužve na šalterima. Iz MUP apeluju da se termin zakaže i preko eUprave.

Čim je objavljeno da će pomoć od 100 evra dobiti mladi od 16 do 29 godina, stvaraju se redovi na šalterima policijskih stanica gde se izdaju lična dokumenta.

Naime, jedan od uslova da bi osoba podnela zahtev za pomoć je da ima važeći ličnu kartu.

Kako u MUP-u kažu za Telegraf Biznis, broj zahteva za izdavanje tog dokumenta čak četiri puta veći nego u prvoj polovini decembra.

– Poslednjih dana decembra 2021.godine, kao i početkom ove godine, na šalterima policijskih uprava i policijskih stanica povećan je broj zahteva za izdavanje ličnih karata. Dok je u prvoj polovini decembra broj navedenih zahteva na dnevnom nivou bio između 2.000 do 2.500, 30. decembra primljeno preko 4.000 zahteva za izdavanje lične karte, a 5. januara ove godine taj broj je porastao na preko 8.300 – naveli su u MUP za naš portal.

Zakonski rok za izdavanje lične karte je 15 dana od dana podnošenja zahteva, ali u praksi je znatno kraći i kreće se od tri do četiri dana.

Radi smanjenja gužvi na šalterima i efikasnijeg izdavanja biometrijskih dokumenata, građanima je omogućeno da preko portala eUprave zakažu termin za podnošenje zahteva za izdavanje ličnih dokumenata i da u odabranom terminu podnesu svoj zahtev.

Takođe, oni koji će ipak zahtev za ličnu kartu predati u policijskoj stanici, traženi dokument dobiće u najkraćem roku.

Kako se prijaviti

Na novčanu pomoć može da računa oko 1.050.000 mladih u Srbiji, a prijavljuju se na isti način kao i prethodne vrste pomoći države, dakle preko portala Uprave za trezor.

Da bi im novac bio uplaćen, potrebno je da dostave četiri ključna podatka – ime i prezime, jedinstveni matični broj, broj lične karte i da se izabere banka gde je otvoren račun.

Ukoliko nemaju otvoren račun samo se bira banka gde će Ministarstvo finansija namenski otvoriti račun.

Od subote prijava za 100 evra, neophodna lična karta, ovo je adresa za prijavljivanje

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)