Srbija donirala BiH 5.000 doza vakcina protiv koronavirusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je na sarajevskom aerodromu uručio donaciju od 5.000 vakcina protiv koronavirusa, koje su namenjene za vakcinisanje zdravstvenih radnika u Federaciji BiH.

Aleksandar Vučić, donacija vakcine protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini, Foto: Instagram/Budućnost Srbije AV
Aleksandar Vučić, donacija vakcine protiv koronavirusa Bosni i Hercegovini, Foto: Instagram/Budućnost Srbije AV

Vučić se po dolasku u Sarajevo sastao sa predsedavajućim i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

On je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo što je Srbija pomogla vakcinama BiH i rekao da je na vlastima federacije da odluče ko će biti prioriteti u vakcinaciji.

Naglasio je da su ovo vakcine za Federaciju BiH i da će od Srbije moći da traži bilo koju vakcinu koju budu hteli građani pošto je Srbija, dodaje, naručila i vakcinu kompanije "Moderna" i imaće pet vrsta cepiva.

Dodao je da ni jednu vakcinu od EU nismo dobili, ali ni pomoć u drugim oblastima.

Na današnjem sastanku sa čelnicima BiH, kako je rekao, pre svega je bilo reči o organizaciji samita Srbije i Bosne i Hercegovine u narednih nekoliko meseci.

„Na sastanku sa članovima Predsedništva dogovoren je veliki samit Srbije i BiH na svim nivoima administrativnih vlasti, ali i privrednika, kako bismo videli kako da u budućnosti šire otvorimo granice“, rekao je Vučić.

On je rekao da današnja donacija nije pitanje vakcina već poverenja jednih u druge i naglasio da će insistirati na tome da se balkanski narodi bliže povezuju i ostvaruju bolju saradnju kako bi mogli da zajednički nastupaju prema Briselu.

"Da ne živimo za to da opanjkavamo jedini druge ispred stranih zvaničnika. Jer živimo jedni sa drugim i jedni pored drugih. Nikog bližeg nemamo. Danas kada smo očekivali pomoć moćnijih od Srbije i BiH, mi moramo da se oslanjamo jedni na druge. Jer ne možemo da budemo srećni ni mi u Srbiji ako ljudi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Bijeljini nisu srećni. Zato je važno da mi saradjujemo. I rekao sam domaćinima da zajedno treba da govorimo jednim glasom i prema Briselu i prema svetu, jer smo tako jači", rekao je Vučić na aerodromu u Sarajevu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su odnosi Srbije i BiH dobri, ali da ima dosta otvorenih pitanja.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa članovima Predsedništva BiH prihvaćena ideja da se za dva tri meseca organizuje veliki forum u Beogradu, gde bi se došlo do rešenja koja će poboljšati saradnju BiH i svih koji imaju interese da se nađu na tržistu Srbije.

Prethodno je Savet ministara BiH jednoglasno jutros usvojio informaciju o Sporazumu sa Vladom Srbije o donaciji vakcina Astrazeneka, uz uslov ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković da se prvo pribavi saglasnost Agencije za lekove BiH, pa da tek onda vakcine idu u upotrebu.

Agencija za lekove proverava svaku pošiljku vakcina koje ulaze u BiH, a tako je bilo i s ruskim vakcinama koje su ranije stigle za Republiku Srpsku.

Nakon najave da će Srbija uputiti donaciju BiH, hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić je krajem prošle nedelje rekao da je na sastanku članova Predsedništva BiH s predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem odlučeno da BIH prihvati donaciju Srbije.

"Prihvatićemo ponudu Srbije", rekao je Komšić i dodao da će "to ići preko Saveta ministara BiH, a onda će to država proslediti Federaciji BiH" da bi vakcinacija počela od zdravstvenog osoblja.

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article