Srbija dobila novu Vladu, „za“ glasalo 227 poslanika

28.10.2020 19:55

Sa 227 glasova poslanika Skupština Srbije večeras je izabrala novi kabinet premijerke Ane Brnabić. Protiv je glasalo pet poslanika dok je 16 bilo odsutno.

Polaganje zakletve članova Vlade Foto: Srđan Ilić
Polaganje zakletve članova Vlade Foto: Srđan Ilić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić konstatovao je da imajući u vidu da je za novu Vladu glasalo 227 poslanika što predstavlja većinu – parlament usvojio predlog nove Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Od 20 časova očekuje se da predloženi ministri polože zakletvu.

U Vladi će, kako je navela mandatarka, prvi potpredsednik biti Branko Ružić koji će voditi i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Uz njega biće još četiri potpredsednika – Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, Nebojša Stefanović, ministar odbrane i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja

Uz Branislava Nedimovića, ministri Siniša Mali, Jadranka Joksimović, Zlatibor Lončar i Vanja Udovičić nastaviće da vode resore na čijem čelu su bili.

Aleksandar Vulin biće na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Brnabić je najavila i da će Ministarstvo privrede voditi Anđelka Atanasković, Ministarstvo zaštite životne sredine Irena Vujović, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, Ministarstvo pravde Maja Popović i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Na čelu novoformiranog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog biće Gordana Čomić, Ministarstva za brigu o porodici i populacionu politiku Ratko Dmitrović sa liste SPAS, dok će Ministarstvo za brigu o selu voditi Milan Krkobabić.

Prema rečima mandatarke, ministar spoljnih poslova biće Nikola Selaković, dosadašnji generalni sekretar predsednika Republike.

Tomislav Momirović naći će se na čelu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zameniće.

Nova ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biće Darija Kisić Tepavčević.

Brnabić je navela da će na mestima ministra bez portfelja biti Nenad Popović i Novica Tončev.

Brnabić obećala konkretne rezultate u prvih 100 dana rada

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić konstatovao je da imajući u vidu da je za novu Vladu glasalo 227 poslanika što predstavlja većinu – parlament usvojio predlog nove Vlade na čelu sa premijerkom Anom Brnabić.

Brnabić je, na kraju rasprave o novoj vladi u parlamentu, rekla da će nova vlada, pošto večeras dobije podršku poslanika, već sutra ujutru u osam sati održati prvu sednicu.

"Nastavićemo da radimo odmah na akcionim planovima koje treba da usvojimo, na nacrtima zakona koje treba da usvojimo, da bismo na konkretan način radili na poboljšanju života građana", rekla je Brnabić.

Navela je da će nova vlada, osim što će biti vlada kontinuiteta, biti i jednistven tim sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, jer je, kako je rekla, to donelo mnogo dobrog zemlji i građanima i u proteklom periodu.

Ona je dodala da očekuje da parlament kontroliše vladu i da ukazuje na greške, navodeći da će tako svi zajedno na najbolji način pružiti građanima ono što oni očekuju.

"To nisu isprazne političke rasprave, već rešavanje konkretnih pitanja. Mislim da će posle mnogo vremena da se osete ponosno kada gledaju svoj parlament i svoje poslanike, kada čuju teme i način na koji se razgovara i kako rade za njih", rekla je Brnabić.

Navodeći da je čula kritike da je ekspoze suviše ambiciozan, Brnabić je rekla da vlada od 2014. godine nikada nije bila neambiciozna, ali ni nerealna i da se postavljaju samo ciljevi koji mogu da se ispune.

Brnabić je navela da će do kraja godine vlada isplatiti jednokratne nagrade zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara kako bi im se zahvalili za napore koje čine ovih dana i dodala da će to biti uvršteno u rebalans budžeta koji će se uskoro naći pred poslanicima.

Dačić: Novom kabinetu želim puno uspeha

U raspravi o prioritetima i sastavu nove vlade narodni poslanici vladajuće većine najavili su podršku premijerki Ani Brnabić i njenom kabinetu, a otvarali su i teme za koje oni smatraju da su važne, pre svih korona, da bi se u popodnevnom delu zasedanja najviše raspravljalo o značaju parlamenta i pravima manjina. Na kraju rasprave, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zahvalio se mandatarki za sastav nove Vlade Ani Brnabić poželeći novom kabinetu Vlade puno uspeha.

On je izazio zadovoljstvo što je imao priliku da radi u Vladi kao I da je ponosan na sve ono što su uradili u poslednjih osam godina u koaliciji sa SNS.

“Budite sigurni da će Skupština zajedno sa predsednikom Srbije i premijerkom dati ključni doprnos političkom jedinstvu I stabilnosti Srbije”, rekao je Dačić.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), Vladimir Đukanović, izjavio je da mu je žao pojedinih ministara kojima neće biti lako da se suoče s problemima, a pre svega Aleksandra Vulina koji preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova i Maje Popović koja će biti ministarka pravde.
On je rekao da, od kako je postao predsednik skupštinskog Odbora za pravosudje, ne prestaju da ga zovu kolege i pitaju o izborima za Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, poručio da se u to neće mešati i upozorio ministarku da će sigurno i nju zvati.
Đukanović je istakao da mu je posebno drago što u vladu ulazi Gordana Čomić i da se nada da je posle najnovijih napada "ona sada svesna s kim je godinama sedela u opozicionim klupama".
Članovima buduće vlade je poručio da se ne opuštaju iako u Skupštini nema opozicije, jer će ih poslanici kontrolisati, i poručio im: "Vi zavisite od nas, a ne mi od vas".
Poslanik SNS, Milenko Jovanov, rekao je da će glasati za novu vladu jer je to "vlada kontinuiteta još od 2014. godine i prve vlade Aleksandra Vučića".

Imamović: Nećemo glasati za vladu koja ima kontinuitet u gušenju sloboda

Poslanik SDA Sandžaka, Enis Imamović, izjavio je da je baš kontinuitet razlog što njegova poslanička grupa neće glasati za vladu koja "ima kontinuitet u gušenju sloboda i prava manjina".
U ekspozeu mandatarke za sastavljanje vlade Ane Brnabić "nije bilo ni reči o ozbiljnoj decentralizaciji, a mi smatramo da gradjani Sandžaka imaju pravo na autonomiju, kao što imaju i Šumadija, Mačva, Podunavlje ili niški kraj, jer su najrazvijenije zemlje sveta regionalizovane", rekao je Imamović.
Dodao je da je "izostalo ozbiljno suočavanje s prošlošu i ratnim zločinima", kao i da je SDA očekivala da Vlada pokrene pitanje odgovornosti onih koji su "ugrozili zdravlje gradjana u Sandžaku".
"Za ovu vladu nećemo glasati jer joj ne verujemo", rekao je Imamović.

Za raspravu se prvi javio šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi, koji je vlast u Srbiji nazvao autokratskom i totalitarnom, a za stanje u Srbiji rekao da u njoj „ksenofobija cveta“ i da se upućuju pretnje manjinama, koje nemaju nijedno ministarsko mesto.

Srbija je problematična sama za sebe, konstatovao je on, ukazujući da je teško bilo pomisliti da će jedina opozicija u parlamentu biti šest poslanika nacionalnih manjina.

"Baš je tužno za demokratiju, ovakav parlament nije mogao proizvesti ni Slobodan Milošević. Aleksandar Vučić i Dačić su se pokazali efikasniji od svojih političkih očeva", istakao je Kamberi, uz ocenu da je stanje u Srbiji kao u Belorusiji, samo što u Minsku ima protesta na ulicama.

On je mandatarku Anu Brnabić pozvao da poseti mesta masovnih grobnica ubijenih Albanaca u centralnoj Srbiji, Batajnicu i druge i time pokaže „kolektivnu solidarnost“ sa žrtvama i osudi ratne zločine.

Kamberi je konstatovao da su Bujanovac i Preševo pod stalnom policijskom opsadom, a pozvao je Vučića da dođe i otvori neki industrijski pogon tamo, jer su građani, bez obzira na nacionalnost, siromašni i bez posla.

On je poručio da zbog svega toga poslanička grupa koju predstavlja neće glasati za izbor nove Vlade.

Dačić je odbacio tvrdnje Kamberija, tvrdeći da su one bez osnova i stvaraju lažnu sliku i predrasude da su manjine u Srbiji ugrožene.

"I kada pričate o žrtvama, onda je u redu da pričate i o srpskim i o albanskim žrtvama. Pričajte o žutoj kući, takav monstruozan zločin nije viđen. Ne u 20. veku, nije viđen. Ja, gospodine narodni poslaniče, pričam i o srpskim i o albanskim žrtvama. I o svim drugim žrtvama i to je način za dijalog i za pomirenje koje je svima nama toliko potrebno. I o tome sam pričala kada sam predstavljala program nove vlade", odgovorila je Brnabić.

Milićević (SPS) najviše o opoziciji

Poslanik Socijalističke partije Srbije, Đorđe Milićević, ocenio je da u Srbiji nema progona neistomišljenika i da opozicija samo "kuka o slobodi medija", a rekao je i da je Srbije donela deklaraciju o Srebrenici i suočila se sa zločinima "kako nisu druge zemlje u regionu".

Milićević se u dobrom delu govora obraćao se opoziciji koja nije prisutna u parlamentu i ocenio da njih ne interesuje dijalog, već da samo prete protestima i neposlušnošću.

"Ova vlada ima ogromno poverenje gradjana i to će se videti večeras kada se poslanici budu izjašnjavali o vladi", rekao je Milićević i ponovio podršku za šest tačaka koje je ranije izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i da je SNS mogla sama da formira vladu, ali da je formiranje koalicije "državnički potez".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da u narednom periodu parlament ne sme da prestane da radi i da poslanici treba da pokažu da se ne boje korone.

"Ako imamo poslanički imunitet, ne treba da tražimo i zdravstveni imunitet već radnici u fabrikama treba da nas gledaju da sedimo jedni do drugih, škole treba da rade", istakao je Marković uz ocenu da se ne zna dokle će korona da traje i da sa njom treba živeti.

On je pitao da mu neki "stručnjak iz kriznog štaba" objasni kako se korona prenosi i nabrajao ko je sve pored njega bio bolestan i izlečen od korone.

Kada je reč o novoj Vladi, on je naveo da su najvažniji sektori vojska koja je ojačala, policija koja je efikasnija, prosveta koja je napredovala, sudstvo koje je efikasnije i zdravstvo.

U ime Saveza vojvodjanskih Mađara podršku novoj vladi najavio je i Balint Pastor koji se posebno obratio Gordani Čomić i izrazio nadu da će sa njom dobro saradjivati pošto, kako je rekao, "zna da ona ima veliki senzibilitet za probleme manjina."

Poslanica pokreta SPAS Marina Raguš izjavila je da je danas najteži dan za Srbiju sa 1.200 zaraženih i da je virus zaustavio planetu.

Ona je rekla da nisu u pravu oni koji govore da je ograničenje kretanja kršenje ljudskih prava i da su propisane mere jedini način borbe sa virusom, da zdravstveni sistem ne može izdržati ovoliki pritisak i da je pred vladom veliki izazov u kojem će imati potpunu podršku SPAS-a.

Podršku Vladi najavili su i Branimir Jovanović u ime SDPS-a i Aleksandar Jovanović u ime PUPS-a.

Glasanje o sastavu Vlade i zakletva novih ministara očekuje se oko 20 časova večeras.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article