Srbija danas izručuje Darka Eleza Bosni i Hercegovini

Darko Elez koga Bosna i Hercegovina traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala, iz Srbije će danas biti izručen, potvrdila je glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić na sednici Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH. Prethodno je, kako navode u Ministarstvu pravde za Insajder, ministarka pravde dala saglasnost za izručenje srpskog državljanina.

Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder
Hapšenje, policija, ilustracija / Foto: Insajder

„Sve ostalo oko transfera je nadležnost policije i Interpola“, dodaju u Ministarstvu pravde za Insajder.

Podsetimo, Darko Elez, državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je u Srbiji u decembru od kada se nalazio u ekstradicionom pritvoru. Apelacioni sud u Beogradu doneo je krajem februara pravosnažnu odluku da su delimično ispunjeni uslovi za izručenje Darka Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Utvrđeno je da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine, dok je istim rešenjem odbijen deo molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između naše zemlje i BiH.

U Srbiji je izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Ubrzo nakon hapšenja u decembru oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin navodeći da je uhapšen jedan od "najzloglasnijih" kriminalaca čije žrtve su građani i Srbije i Srpske D.E. (1980).

"Hapšenje D.E. je dokaz da nema zaštićenih i da niko nije iznad zakona i države", ocenio je Vulin i dodao da je u pitanju višestruki povratnik u izvršenju najtežih krivičnih dela.

Rekao je da je D.E, 2011. godine Viši sud u Beogradu, po optužnici specijalnog Tužilaštva za organizovani kriminal, osudio na devet godina zatvora zbog vršenja ukupno pet krivičnih dela među kojima su i krivična dela iznuda i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Imenovani je, dodao je Vulin, organizovao kriminalnu grupu od još pet lica koja je tokom 2009. godine iz Crne Gore prokrijumčarila 44 kilograma opojne droge skank, radi preprodaje na ilegalnom tržištu.

"Za ovo lice se vezuju ubistva, šverc droge, reket. Njegovim hapšenjem građani Srbije, ali i građani BiH mogu da budu mirniji", naveo je ministar u pisanoj izjavi.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article