Srpski narod u Crnoj Gori prvi put od proglašenja nezavisnosti 2006. ima svoje predstavnike u Vladi – dva potpredsednika i troje ministara.

СРБИ УШЛИ У ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ: Први пут после пада Миловог режима историјска прилика

Vlada Crne Gore

Četiri godine nakon pada režima Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima 30. avgusta, kadrovi iz koalicije Za budućnost Crne Gore (Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija) ušli su u vladu Milojka Spajića, a ovoj odluci za koju je glasalo 53 poslanika, prethodila je burna rasprava u Skupštini. Poslanici opozicije, najviše DPS, sipali su uvrede, optuživali za sve Beograd i Moskvu i tvrdili da su u ovoj Vladi Srbi, Bošnjaci, Albanci, dakle svi osim – Crnogoraca.

– I nakon 30.avgusta postojao je projekat da Srbi iz DF ne mogu da budu deo nijedne Vlade. Danas sa ovom rekonstrukcijom ruši se taj bezumni projekat. I što je najvažnije – nismo se odrekli ničega. Stojimo potpuno uspravno, kazao je lider DNP Milan Knežević.

Rekonstruisana Vlada Crne Gore ima premijera, 24 ministarstava i sedam potpredsednika, pri čemu su dvojica istovremeno i ministri. Čine je: Aleksa Bečić, potpredsednik Vlade za bezbednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku, Filip Ivanović, potpredsednik Vlade za vanjske i evropske poslove, Budimir Aleksić, potpredsednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa verskim zajednicama, Milun Zogović, potpredsednik Vlade za infrastrukturu i regionalni razvoj, Ervin Ibrahimović, potpredsednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova. Saša Mujović, ministar energetike, Slaven Radunović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Simonida Kordić, ministarka turizma, Maja Vukićević, ministarka saobraćaja, Damjan Ćulafić, ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja severa, Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih, Naida Nišić, ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, Filip Radulović, ministar pomorstva, Mirsad Azemović, ministar dijaspore, Damir Gutić, ministar socijalnog staranja, brige o porodici i demografije, mr Admir Šahmanović, ministar rudarstva, nafte i gasa, Ernad Suljević, ministar regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama i Milutin Butorović, ministar bez portfelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst